LA CLAU

L'ombra del dubte

Uns mercats del segle XXI no poden funcionar sota la sospita de pràctiques il·legals i opaques, la reputació no resisteix avui l'ombra del dubte

1
Es llegeix en minuts

Una part molt important de l’Ibex 35 espanyol està format per empreses i bancs amb un passat vinculat a sectors econòmics regulats, procedents de privatitzacions d’antics monopolis públics i resultants de fusions orquestrades en el seu moment al caliu del poder polític. L’ascendent de la política en l’economia i a la inversa va tenir el seu màxim exponent en una generació de líders de l’Ibex-35 amb veritable vocació d’influir en la societat, de la qual van ser exponents Emilio Botín (Santander), César Alierta (Telefónica) i Francisco González (BBVA). 

La generació actual de directius, amb perfils financers i tecnològics, i més acord amb el que demanen els mercats internacionals, i per tant més distanciada de la política, es veurà ara interpel·lada per un escàndol majúscul amb capacitat d’onada expansiva. El suposat espionatge de l’excomissari José Manuel Villarejo pel BBVA quan el banc estava presidit per Francisco González, investigat ara per l’Audiència Nacional, suposa un greu cop a la reputació de l’entitat financera, però també a la de les empreses amb les quals se'l relaciona i que estudien personar-se en la causa. 

Notícies relacionades

Les acusacions són terribles i no tenen res a envejar a les trames més inquietants del recent cine d’intriga inspirat per la crisi financera. Amenacen, a més, els intangibles més importants de les empreses espanyoles i de l’economia, que són el seu prestigi i la seva reputació. La direcció del BBVA ha fet un pas important al reconèixer que, efectivament, el banc va contractar els serveis de Villarejo, tot i que va assegurar que no té constància que fos per espiar els seus competidors i enemics.

Els gestors hauran d’anar a totes per aclarir els fets, respondre tots els interrogants i assumir les responsabilitats abans que sigui tard. Uns mercats del segle XXI no poden funcionar sota la sospita de pràctiques il·legals i opaques. I la reputació no resisteix avui l’ombra del dubte.