Petit observatori

Recordant el tramvia d'Argentona

Jo posava l'orella a un pal d'electricitat per descobrir si ja vibrava, i això volia dir que el tramvia s'acostava

1
Es llegeix en minuts

El Tramvia Blau deixa de circular perquè ja no és segur / CARLOS MARQUEZ

Aquest estiu passat vaig trobar un vell amic que viu a Argentona. Quan jo era jove hi passava els estius. El meu pare agafava el tren de Barcelona a Mataró, i a Mataró un tramvia que el deixava a la plaça de Ballot, on el meu avi hi tenia una casa.

Jo posava l’orella a un pal d’electricitat per descobrir si ja vibrava, i això volia dir que el tramvia s’acostava i el pare estava a prop. Hi havia dos tramvies, em sembla, i els nens jugàvem a apostar: serà el vermell, o el blau... ¡Quins anys d’innocència, de simplicitat!

Llavors era moda col·locar tapes metàl·lics d’ampolles de cerveses, de taronjades de diverses marques i dibuixos, i les posàvem sobre un dels raïls i esperaràvem que passés el tramvia. Aleshores recollíem les tapes aixafades que es convertien en medalles o decoracions. Ara penso que tantes il·lusions, tanta innocència algú potser en diria fruit del creixement. Després vindrà el temps de les renúncies i l’atabalament.

Valle-Inclán va dir que l’estiu era l’estació de la felicitat. ¿Es pot concretar per què? Reconec que ignoro l’origen de la paraula 'estiu' i la tan bonica 'estival’. I el més xocant, per a mi, és el verb 'estiuejar'. Una paraula que fa pensar en altres paraules que no són gaire distingides, com trampejar o colpejar, però també de boniques, presidida per "festejar".

Notícies relacionades

Hi ha una expressió popular significativa: "A l’estiu, tota cuca viu". Això pot ser veritat per a algunes cuces, però els humans no obeeixen a les sentències. La mort dels joves, tan vitals, tan esperançats és una aberració de la naturalesa.