Anàlisi

Ballant amb Vox

PP i Cs s'equivoquen si creuen que a l'extrema dreta se la pot domar, cal combatre-la amb armes democràtiques

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058

zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058 / Jose Manuel Vidal

Des de la premsa de la capital, l’afany en el blanqueig de l’extrema dreta ha sigut constant des del 2-D. Els negocis amb Vox són de centredreta, diuen: s’ha pretès convèncer lectors i oients, o potser hi comparteixen la idea, que el Partit Popular balla, confraternitza, negocia amb l’extrema dreta per a domar-la.

No, això és impossible, clamen des dels sectors més democràtics, des dels liberals europeus, des de diferents cancelleries. Però sí, el PP i Ciutadans ballen amb llops, amb els depredadors de l’extrema dreta. La interpretació ha acabat, PP i Cs governaran Andalusia. El programa és el de menys per a ells. Vox ha cedit, PP i Ciutadans també. La seva fogositat masculina ha quedat emasculada per l’interès polític i ideològic.

Dos partits que ja no seran el mateix

És comprensible voler governar, el canvi és legítim a Andalusia, també ho és que aquest canvi, amb la majoria parlamentària necessària, sigui conservador. Però no que l’acord sigui amb els qui rebutgen els valors bàsics de la Constitució, l’Estatut, el bloc de la constitucionalitat, el patrimoni democràtic aconseguit en dècades; les urgències per tocar poder no poden afectar el compromís amb els valors, de dreta i esquerra, reconeguts i reconeixibles pels demòcrates. Són els drets humans, la Declaració de les Nacions Unides i tants convenis i tractats, el de la Unió Europea inclòs, subscrits en compromisos universals pels demòcrates de tot signe.

Tots aquests valors han cedit. Ja veurem, dia a dia, l’evolució i les justificacions del pacte, però el PP i Cs ja no seran el mateix, ni a Andalusia, ni a Espanya ni a Europa.

Des dels poders de l’Estat fins a la mateixa monarquia, passant per expresidents i ex de gairebé tot, hi ha hagut pronunciaments insistents en la defensa dels valors de la Transició. Avui, els mateixos, autodenominats guardians ètics, guarden silenci. Ja no sembla que la Transició estigui en perill, ja no ho està el pacte constitucional, ni la història d’algunes forces polítiques. ¿On són Felipe González i la seva gran coalició?, ¿on és l’oient Alfonso Guerra, el vargasllosisme, en general, i altres referents? Quotidians i assidus de conferències, clubs, fòrums i altres preteses icones morals.

Notícies relacionades

És necessari fer fora el socialisme d’Andalusia, diuen, i res més.  El socialisme ha sigut derrotat, fins i tot sent la llista més votada, i altres forces polítiques, però no podem acceptar que hagi sigut derrotat el patrimoni constitucional d’Andalusia ni les seves institucions. No obstant, el poder fàctic, el mediàtic, els grups d’interès, creuen que, derrotant Susana Díaz, derroten, de pas, qualsevol altra alternativa de progrés que pugui treure el cap en els pròxims anys.

El PP balla amb l’extrema dreta, es reconeix a la partitura; Ciutadans també, i no pot fer veure més que és només un espectador: balla. No, no se’ls pot dominar, ni aquí, ni a Espanya, ni a Europa. Se’ls ha de combatre amb armes democràtiques. Ballar amb ells és trair la democràcia i els valors constitucionals. Arribats aquí, també convé dir que el PSOE hi està involucrat. No oferir alternatives no és una responsabilitat més petita.