Pantalles

Els problemes de les 'gafa'

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44920552 combo  this combination of file pictures created on septembe190102174429

zentauroepp44920552 combo this combination of file pictures created on septembe190102174429 / LIONEL BONAVENTURE

Aquest any finalitzarà ‘Joc de Trons’. No serà l’única previsió que es complirà. En un món canviant i en què desconeixem qui es quedarà amb el tron del rei dels Set Regnes, també caben les certeses. Per exemple, és segur que Rússia continuarà influint en les democràcies occidentals utilitzant a les xarxes socials; que les nostres dades serviran perquè d’altres facin negoci a la nostra costa; que Facebook i Google continuaran la seva batalla pel duopoli publicitari i que envellirem sent aquest el mal menor. Fora d’això, les incerteses són cada vegada més grans.

La reputació de  les companyies GAFA (Google, Amazon, Facebook i Apple) passa mals temps

Després d’un període d’elogis i previsions triomfants que aventuraven un futur millor per a la Humanitat gràcies a les seves activitats, la reputació de les companyies conegudes sota l’acrònim de GAFA (Google, Amazon, Facebook i Apple) travessa per mals temps. Google està embolicat en debats amb els seus empleats per les protestes d’aquests davant de l’assetjament sexual en la companyia; Facebook no sembla tenir massa objeccions a trepitjar la protecció de dades personals dels seus usuaris i apareix en tots els casos de manipulació política relacionats amb la falsedat de notícies; Apple crema la seva imatge venent productes cada vegada més cars i menys innovadors i ara, a més, resulta que els seus nous iPad Pro es doblen, i Amazon és notícia constant per les condicions laborals dels seus treballadors.

En resum, el quartet que anava a canviar el món a millor, ja no és tan popular com abans. En el rànquing de reputació corporativa establert per ‘Forbes’ a finals del 2017, Google mantenia la tercera posició, mentre que Apple queia al setè lloc; Amazon ocupava el lloc 23 i Facebook ni tan sols era entre les cent primeres empreses. Tot indica per tant que el grup dels quatre ja no compta amb la mateixa acceptació que fa uns quants anys. Especialment a Europa, on la Comissió Europea està plantejant canvis legislatius que faran que la seva activitat i la seva fiscalitat es vegin afectades. I ara, imaginem el que suposaria per a la nostra societat que aquestes quatre companyies, que han sigut el motor del món en els últims anys, entressin en dificultats.

Aquests grups estan condemnats a créixer contínuament, o desaparèixer de no fer-ho

Notícies relacionades

I les tenen. Google anuncia que a l’abril  tancarà la seva xarxa social Google+. També han revelat que una fallada de seguretat va exposar les dades dels seus usuaris. Mentrestant, Facebook prepara el seu passi més gran cap al vídeo fins ara: vol vendre als consumidors subscripcions a xarxes de tele de pagament, i està parlant amb HBO, Showtime i Starz, per vendre els serveis de ‘streaming’ de televisió d’aquestes empreses a Facebook, probablement a través del centre ‘Watch’. Amb això, en lloc d’enviar els consumidors que facin clic en els anuncis fora de Facebook, l’empresa es planteja capturar part dels ingressos en si mateixa.

La notícia mostra la condemna a què estan obligats aquests grups que, o creixen contínuament, o desapareixen en cas de no fer-ho. D’allà la incertesa més gran que té el sector de cara al futur. Perquè a més del cansament que s’observa en el públic, la pregunta rau a saber si les GAFA poden créixer encara més o han tocat ja sostre. El veredicte aquest any, amb Huawei a l’aguait. Aquest és el veritable ‘Joc de Trons’.