LA CLAU

La foguera i la triple dreta

Consumat el tomb andalús, la triple dreta postmarianista ho fia tot al conflicte català per llançar-se a l'assalt del Govern central. Perquè el pla funcioni, és necessari que la foguera catalana no perdi intensitat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46289728 graf8687  sevilla  17 12 2018   los equipos negociadores de 181217202305

zentauroepp46289728 graf8687 sevilla 17 12 2018 los equipos negociadores de 181217202305 / Julio Munoz

Els apòstols del com-pitjor-millor no estan alegres, aquest Nadal. La reunió Sánchez-Torra Sánchez-Torra i el Consell de Ministres de Barcelona els va destemprar l’ànim. Però la distensió catalana, malgrat assentar-se en fets certs, encara és tremendament incerta. A les dues vores, els complicadors sempre armen molt més xivarri que els solucionadors.

Andalusia, la triple dreta postmarianista està a punt de culminar un tomb històric. Un PP radicalitzat d’obediència aznariana; la seva escissió extremista de Vox, capitanejada pels expopulars Abascal Bardají, i el nacionalisme integrista de Ciutadans es disposen a tancar gairebé quatre dècades d’hegemonia socialista. El PP aconseguirà el Govern andalús amb el recolzament de Cs i Vox, el partit taronja es quedarà la presidència del Parlament i els ultres tindran plaça a la Mesa de la Cambra.   

Consumat el tomb andalús, la dreta ho fia tot al conflicte català per llançar-se a l’assalt del Govern central. Perquè aquest pla pugui fer efecte, és necessari que la foguera catalana no perdi intensitat. Com més cremi i més lluny assoleixi la resplendor, millor. Volatilitzades les esperances que el 21-D obrís les portes del’apocalipsi, els complicadors de les dues vores iniciaran l’any 2019 amb empenta renovada.

L’altre tomb

En el camp independentista, la pugna permanent entre possibilistes i maximalistes es va inclinar el 21-D del costat dels primers. Però en unes setmanes començarà el judici als dirigents del procés.El Judici. Els irredempts advocaran per inflamar les files indepes i negar el pa i la sal al Govern de Sánchez. Com pitjor, millor. La triple dreta salivant d’excitació. El tomb a Espanya, a l’abast de la mà.

Notícies relacionades

Davant, els afectes a la realpolitik han adquirit consciència de què poden esperar de la dreta postmarianista. Saben com se les gastava Rajoy, un moderat al costat del que pugna per arribar. I infereixen amb escàs marge d’error el tracte que rebrien de la triple dreta. La sentència judicial serà la que sigui en qualsevol circumstància. Però possibles mesures pal·liatives posteriors dependran del Govern de torn.

El desenvolupament d’aquest combat tindrà un comptador en la negociació delsPressupostos de l’Estat amb els independentistes. Si finalment comença, esclar.