LA CLAU

Diàleg

El diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat genera molta crispació quan hauria de formar part de la normalitat, la mateixa amb la qual els empresaris que van moure la seva seu després de l'1-O es van asseure aquest dijous davant Torra en el sopar d

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46323435 foment181220221158

zentauroepp46323435 foment181220221158 / FERRAN NADEU

El sopar de Foment que va reunirPedro Sánchez iQuim Torra el 20-D passat sota l’auspici de Josep Sánchez Llibre pot ser que sigui el primer esdeveniment econòmic i polític esperançador en mesos realitzat a Barcelona. No només per reunir en un mateix acte el 60% del PIB català amb els responsables polítics i econòmics del Govern espanyol i de l'Administració catalana, sinó per l'ambient general que es va respirar favorable al diàleg. Una atmosfera diametralment oposada a la que preconitzen el PP i Ciutadans, esforçats a assimilar el concepte diàleg al de rendició o submissió.

Notícies relacionades

Els antecedents de Torra amb el món econòmic no són fluids, ni abans de l'1-O ni després de la fuga massiva d'empreses.Només cal remuntar-se a la plantada que van donar ell i el seu equip a Josep Creuheras als premis Planeta el 15 d'octubre passat, un dels esdeveniments més destacats que se celebren a la capital catalana organitzats per un grup que factura més de 3.000 milions d'euros. En aquella ocasió, l'acte no va comptar amb cap representant institucional del Govern ni més presència del Govern espanyol que la d'un discret ministre de Cultura. Les dues administracions s'evitaven en plena inflamació política.

El consell de ministres de Sánchez a Barcelona ha servit per visualitzar algunes coses. La primera és que la classe empresarial existeix, és potent i vol diàleg malgrat els polítics, cosa que és rellevant a les portes d'un any en què l'economia es desaccelerarà per factors externs, però també per la falta d'estabilitat política. La segona és que tant Sánchez com els independentistes volen esgotar la legislatura, a cap no li interessa ara mateix anar a unes eleccions. La tercera conclusió és que el diàleg genera molta crispació quan hauria de formar part de la normalitat. La mateixa normalitat amb què el president de la CEOE,José Antonio Garamendi, i els empresaris catalans que van decidir moure la seu de les seves empreses fa un any es van asseure aquest dijous cara a cara amb Torra en el sopar de Foment. És l'única manera.