Anàlisi

Comença el procés del procés

És improbable, però no impossible, que el Tribunal Suprem decideixi ara que no és competent. Al principi de la instrucció va afirmar la seva competència de forma molt superficial, seguint l'opinió de la fiscalia

2
Es llegeix en minuts
lainz45778226 madrid 06 11 2018   tribunal supremo  foto  jose luis roca181106191105

lainz45778226 madrid 06 11 2018 tribunal supremo foto jose luis roca181106191105 / JOSE LUIS ROCA

Comença el procés per enjudiciar els acusats del cas del procés. Fins al moment se n’ha desenvolupat únicament la instrucció, que només consisteix en la recollida dels vestigis que hagin deixat els fets investigats, sense prejutjar-los. No s’ha provat res encara.

Abans de començar aquest procés, el Tribunal Suprem haurà de decidir si manté la seva competència per jutjar, ja que els acusats l’han impugnat a través d’un “article de previ pronunciament”, expressió medieval per referir-se a una qüestió que pot impedir l’inici del procés. Lògicament, si un tribunal no és competent no té sentit que el procés comenci davant dels seus jutges.

És improbable, però no impossible, que el Tribunal Suprem decideixi ara que no és competent. Al principi de la instrucció va afirmar la seva competència de manera molt superficial, seguint l’opinió de la fiscalia, especialment pobre en la seva argumentació sobre aquest punt. En síntesi, la fiscalia afirmava que el delicte de rebel·lió havia de ser jutjat per l’Audiència Nacional –quan la mateixa audiència deu anys abans havia dit just el contrari–, recolzant-se en una norma semiderogada al fer referència a una expressió (“delictes contra la forma de Govern”) d’un Codi Penal que ja no existeix. Però com que hi ha aforats –els diputats del Parlament– i com que part dels fets han passat a l’estranger –s’al·ludia a l’intent de permetre la votació en el referèndum dels no residents, que, a més, mai van votar–, la fiscalia va dir que els fets havien de ser jutjats pel Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Amb uns elements tan fràgils, el Tribunal Suprem es va limitar a acceptar l’opinió de la fiscalia provisionalment, per no prejutjar els fets. Ara podria modificar aquesta opinió, perquè precisament aquests aforaments fan que qui hauria de ser competent sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Si ho fes, els acusats, si fossin condemnats, podran recórrer contra la seva sentència –és un dret humà–, cosa que no podrà succeir si el Tribunal Suprem manté la seva competència, ja que no hi ha cap superior davant del qual recórrer.

Si es reafirma aquesta competència, el pas següent serà la presentació de les defenses d’un escrit en què demanaran la lliure absolució i la pràctica de prova. Després d’això es donarà inici, ja el 2019, a les sessions del judici oral, en la primera de les quals podran al·legar la vulneració de drets fonamentals, entre altres temes. Passat aquest tràmit, començarà la prova amb la declaració dels acusats. Finalitzada tota la prova, la fiscalia i les acusacions realitzaran oralment un informe oral resumint la prova i dient si mantenen les acusacions o les modifiquen o fins i tot si hi renuncien. Tot seguit, la defensa farà també el seu informe demanant novament l’absolució. Finalment, els acusats tindran un últim torn de paraula que podran utilitzar si ho desitgen per dirigir-se personalment davant del tribunal. Finalment, després de la deliberació dels jutges, es dictarà sentència.