LA CLAU

El vidre de Lledoners

Es fa avui més política a la presó que a molts despatxos de la Generalitat. Els fiduciaris del procés i els piròmans del 155 haurien de meditar per què

1
Es llegeix en minuts
GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

Mentre Jordi Cuixart conversa amb TV-3 en una cabina, en la contigua Josep Rull rep una altra periodista. Per gentilesa d’aquesta, el visitant manté un breu a part amb l’exconseller de Territori, qui narra la seva pèrdua de pes i quant li costa agafar el son després de deu dies amb la camamilla com a únic aliment. Rull es va afegir a la vaga de fam per posar el focus en l’exasperant dilació del Constitucional, però va fer una promesa a la seva família: pararà quan els metges adverteixin riscos per a la seva salut.

Amb retard, Oriol Junqueras arriba al locutori amb Raül Romeva, aquest amb un exemplar d’EL PERIÓDICO sota el braç. Tots dos comparteixen cabina i xerrada amb el visitant, igual que durant el dia es reparteixen tasques i discuteixen estratègies polítiques. Són, o aparenten ser, un equip perfectament coordinat. 

El president d’ERC es manté en constant contacte amb consellers, alcaldes, regidors, quadros del seu partit... Sense obligacions institucionals ni curtcircuits orgànics, ara Junqueras sembla exercir al capdavant del seu partit un lideratge més robust que quan estava en el Govern. I la relació de les seves visites inclou personatges d’allò més variat i transversal. 

No dona mostres d’angoixa o fatiga. Tampoc de resignació, si bé ha pres consciència que l’espera un llarg període entre reixes. Declama les seves reflexions com si haguessin de quedar registrades per a la història, fins i tot sense gravadores que les immortalitzin. Al vidre de la cabina veu reflectida la imatge del referent polític que aspira a ser... fins que recobri la llibertat.

UNA REFLEXIÓ NECESSÀRIA

Notícies relacionades

A l’altre costat de la paret, a la zona reservada a familiars i autoritats, dues exconselleres conversen sense vidres pel mig amb els presos de JxCat. ¿El futur de la Crida? ¿La llista de Barcelona? 

A la moderna presó de Lledoners es fa avui més política que a molts despatxos de la Generalitat. Fet que hauria de fer reflexionar els negligents fiduciaris del procés i els piròmans del 155 que encara tirarien més llenya a la foguera catalana. Presons, jutjats i barricades no són hàbitats propicis per a la política.