Anàlisi

Torra i la policia política

L'ultimàtum del president a Buch per depurar la cúpula dels Mossos ens situa en un escenari d'alt risc per a les llibertats

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38179923 mossos detencion181205101322

zentauroepp38179923 mossos detencion181205101322 / DANNY CAMINAL

En el 40è aniversari de la Constitució és molt trist constatar que elretrocés més gran a l'exercici de la llibertat d'expressió es dona avui als carrers de Catalunya. És erroni infravalorar el clima de fustigació que sovint pateixen les forces polítiques i socials constitucionalistes. Les coaccions i els insults que reben per part del separatisme violent i l'esquerra reaccionària no són esdeveniments aïllats. Per desgràcia assistim a una repetició periòdica d'atacs a les seves seus, boicot d'actes públics o escarnis a polítics de Ciutadans, PSC i PP. Tot això evidencia que la societat catalana pateix un inquietant dèficit de qualitat democràtica. Abunden comportaments intolerants –emmascarats sota un pretès antifeixisme– que són l'expressió d'una cultura d'odi ideològic. I el més greu és que gairebé sempre aquests incidents són incitats o justificats des del Palau de la Generalitat, la Sindicatura de Greuges, l'Ajuntament de Barcelona o els mitjans púbics de comunicació amb l'excusa de lluitar contra l'extrema dreta i el franquisme.

Notícies relacionades

Aquest és el marc general en el qual s'enquadra el succeït a Girona i Terrassa, on una vegada més uns col·lectius ultranacionalistes es van arrogar el dret a impedir que altres ciutadans poguessin manifestar-se lliurement amb motiu del Dia de la Constitució. La presència de Vox en aquests actes, tan anecdòtica com contradictòria, no justifica cap boicot. Els Mossos van actuar de forma correcta per garantir la celebració d'unes convocatòries autoritzades i van haver d'enfrontar-se a la violència dels CDR, la CUP i altres grups totalitaris. El realment inquietant és la posició del Govern i els partits que el recolzen, JxCat i ERC. L'ultimàtum de Quim Torra al conseller d'Interior Miquel Buch perquè depuri amb celeritat la cúpula dels Mossos a fi de sotmetre la policia a uns dictats polítics, i aconseguir així la seva connivència amb els grups que atien els constitucionalistes, ens situa en un escenari d'alt risc per a les llibertats.

Tant l'oposició en el Parlament com els sindicats dels Mossos han posat el crit al cel davant de l’enèsim intent de politització de la policia autonòmica, encara que aquesta crisi amenaça de superar totes les anteriors. Per al 21 de desembre, dia en què el Govern espanyol té previst reunir-se a Barcelona, hi ha prevista una convocatòria per incendiar els carrers i col·lapsar Catalunya. Els grups radicals que Torra protegeix no toleren que els Mossos siguin la garantia de la llei i l'ordre, i el president és ostatge del seu insensat discurs. La qüestió de fons és que el procés va fracassar i que ara està en fase d'avançada descomposició. L'increment de la violència, fruit del ressentiment, és el senyal més evident. El perill és que Torra (que admira la via independentista eslovena amb desenes de morts) intenti convertir els Mossos en la policia política de la Generalitat separatista per forçar l'aplicació de nou del 155 i entrar de ple en l'espiral del com pitjor, millor.