21 set 2020

Anar al contingut

Dues mirades

Avaria o ensorrament

PASCAL ROSSIGNOL

Avaria o ensorrament

Josep Maria Fonalleras

La reacció del Govern francès al moviment dels 'armilles grogues' ha arribat, però no esgota les probabilitats de revolució. Després del gasoil venen els sous i les pensions i els lloguers i els sensesostre i...

Un amic que viu al Rosselló  em contavaalguns motius profunds de la protesta dels 'gilets jaunes'els ‘armilles grogues’, que fa dies que s’han revoltat a França. No respon, segons ell, a un esclat que només s’ha d’atribuir a la indignació per l’augment de preu dels carburants, tot i que aquesta és la base de la reivindicació. Em deia que es tracta de gent que se sent enganyada, que va creure en la necessitat de viure segons els paràmetres de la correcció política i ambiental i que ara comproven que la promesa que els van fer surt molt cara i afecta les seves vides quotidianes. I que és un clamor contra l’autisme parisenc, que no s’adona de la precarietat dels altres. Un moviment, continuava, sense partits darrere, una espècie d’esclat social sense ideologia, que s’alimenta d’un enuig progressiu de les classes mitjanes baixes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En les violentes escenes d’un París en flames, un dels manifestants deia que esperava una reacció del Govern: "Perquè no hàgim de fer la revolució". La reacció ha arribat, però ¿s’esgoten aquí les probabilitats de revolució? ¿Hi ha solució? Després del gasoil venen els sous i les pensions i els lloguers i els sensesostre i... ¿Fins on arribaran els ‘armilles grogues’? ¿Qui se’n farà càrrec? Bernard Pivot escrivia fa una setmana que els 'gilets jaunes' s’assemblaven, vistos des de l’espai, si els contemplés un extraterrestre, a "un desperfecte enorme o a un accident molt greu". ¿Una avaria o un ensorrament?