Dues mirades

Avaria o ensorrament

La reacció del Govern francès al moviment dels 'armilles grogues' ha arribat, però no esgota les probabilitats de revolució. Després del gasoil venen els sous i les pensions i els lloguers i els sensesostre i...

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46134480 a protester wearing a yellow vest  the symbol of a french dr181204101052

zentauroepp46134480 a protester wearing a yellow vest the symbol of a french dr181204101052 / PASCAL ROSSIGNOL

Un amic que viu alRosselló  em contavaalguns motius profunds de la protesta dels'gilets jaunes'els ‘armilles grogues’, que fa dies que s’han revoltat a França‘armilles grogues’. No respon, segons ell, a un esclat que només s’ha d’atribuir a la indignació per l’augment de preu dels carburants, tot i que aquesta és la base de la reivindicació. Em deia que es tracta de gent que se sent enganyada, que va creure en la necessitat de viure segons els paràmetres de la correcció política i ambiental i que ara comproven que la promesa que els van fer surt molt cara i afecta les seves vides quotidianes. I que és un clamor contra l’autisme parisenc, que no s’adona de la precarietat dels altres. Un moviment, continuava, sense partits darrere, una espècie d’esclat social sense ideologia, que s’alimenta d’un enuig progressiu de les classes mitjanes baixes.

En les violentes escenes d’un París en flames, un dels manifestants deia que esperava una reacció del Govern: "Perquè no hàgim de fer la revolució". La reacció ha arribat, però ¿s’esgoten aquí les probabilitats de revolució? ¿Hi ha solució? Després del gasoil venen els sous i les pensions i els lloguers i els sensesostre i... ¿Fins on arribaran els ‘armilles grogues’? ¿Qui se’n farà càrrec? Bernard Pivot escrivia fa una setmana que els 'gilets jaunes' s’assemblaven, vistos des de l’espai, si els contemplés un extraterrestre, a "un desperfecte enorme o a un accident molt greu". ¿Una avaria o un ensorrament?