Editorial

Terratrèmol electoral a Andalusia

Amb el pèssim resultat del PSOE a la seva comunitat fetitxe, Pedro Sánchez intentarà no avançar les eleccions generals en aquest moment

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46121207 graf569  sevilla  02 12 2018   la candidata del psoe a a la 181202234347

zentauroepp46121207 graf569 sevilla 02 12 2018 la candidata del psoe a a la 181202234347 / Julio Munoz

Un autèntic terratrèmol electoral s’ha produït a Andalusia,un tomb després de 36 anys de governs socialistes. L’esquerra perd la majoria perl’enfonsament del PSOEque, tot i que és encara la força més votada, baixa set punts i 14 escons i ni tan sols amb un pacte amb Endavant Andalusia-Podem podria mantenir-se al poder. El descens de la participacióha influït sens dubte en el retrocés del PSOE, ja que l’abstenció ha sigut més gran als feus i a les províncies amb majoria socialista. L’altra dada més rellevant és la irrupció de l’extrema dreta de Vox, amb prop de 400.000 vots (un 11%) i 12 escons. Si el partit de Santiago Abascal acceptaunir els seus diputats a PP i Ciutadans,la dreta governarà Andalusia per primera vegada des que existeix l’autonomia.

La irrupció de Vox és comparable a la que va protagonitzar Podem a les eleccions europees del 2014, en què la formació de Pablo Iglesias va obtenir cinc eurodiputats. En temps de populisme, la presència de Voxno pot sorprendre i anticipa el que pot passar en unes eleccions generals, perquè no es pot oblidar que l’extrema dreta, amb un discurs obertament xenòfob i racista, ha aconseguit el seu primer gran resultat en la democràcia en una de les comunitats autònomes menys desenvolupades, amb més índexs d’atur, i onsempre havia governat l’esquerra.

El PP de Pablo Casado tampoc pot estar satisfet del seu resultat –baixa sis punts i set escons– i queda a vuit punts del PSOE i a set diputats. Els atacs a Vox perquè “el vot del PP torni al PP” han resultat un fracàs i no han fet altra cosa quelegitimar el discurs ultra. No obstant, Casado, que s’ha implicat molt en aquesta campanya, es refugiarà en la caiguda socialista per intentar armar una coalició amb Cs i Vox, amb el qual ja ha dit que està disposat a pactar. Ciutadans ha aconseguit un bon resultat –dobla els vots i puja 12 escons, de 9 a 21–, però insuficient per donar el ‘sorpasso’ al PP. L’altra formació de l’esquerra, Endavant Andalusia-Podem, aconsegueix també un fracàs perquè baixa cinc punts i es deixa tres escons, sense que recuperi res del retrocés socialista.

Amb el pèssim resultat del PSOE a la seva comunitat fetitxe, Pedro Sánchez intentarà no avançar les eleccions generals en aquest moment, però la pressió de la dreta perquè dissolgui el Congrés augmentarà. Els independentistes catalansseran decisius.