Editorial

Premi a la independència periodística

El guardó a Cristina Tardáguila reforça el compromís democràtic amb la veritat, contra la manipulació, les amenaces i les falòrnies

1
Es llegeix en minuts
jcarbo46076855 premios periodico181129211210

jcarbo46076855 premios periodico181129211210 / ALBERT BERTRAN

Aquest dijous s’ha atorgat a Madrid el primer premi de Periodisme EL PERIÓDICO premi de Periodisme EL PERIÓDICO, hereu dels guardons Antonio Asensio Antonio Asensio que van distingir, entre altres, el diari ‘La Repubblica’, la BBC i Reporters sense Fronteres, en la línia expressada pel fundador del Grup Zeta de tenir uns valors que prioritzen la llibertat i la independència dels mitjans de comunicació. El premi de Periodisme EL PERIÓDICO coincideix amb el 40è aniversari del diari i ve a sumar-se no només a la commemoració històrica, sinó a la revalorització dels principis fundacionals darrere un periodisme que no sigui dòcil amb el poder, sinó que obtingui la força principal de la gent del carrer i doni veu als sectors més desprotegits.

El guardó ha recaigut en la figura de Cristina TardáguilaCristina Tardáguila, una periodista brasilera que, després de treballar a ‘O Globo’, va fundar el 2015 l’agència de notícies Lupa, especialitzada en el rastreig de ‘fake news’, les notícies falses o el contingut escombraries que inunden la realitat dels nostres dies i que, en el cas concret del Brasil, s’han apoderat de la política a l’última campanya electoral guanyada per l’ultradretà Jair Bolsonaro. La seva tasca, elogiada pel jurat, no només se circumscriu a la denúncia de les informacions tergiversadesi basades en mentides, especialment a través de Facebook i WhatsApp, sinó que també incideix enl’educació, amb la posada en marxa de diversos programes en escoles, i en la formació de voluntaris per evitar la proliferació de l’anomenada ‘postveritat’. L’especialització de Tardáguila en el‘fact-checking’, és a dir, la verificació objectiva de la informació, és un compromís amb l’essència del premi que ha rebut, en la recerca d’un periodisme compromès i independent. Per això, “el seu treball és un exemple de com actualment Amèrica Llatina és un pol d’innovació periodística del que hem d’aprendre”.   

Elcompromís contra la manipulacióés un valor primordial que EL PERIÓDICO persegueix des dels seus inicis i que avui presideix el debat en la premsa, que s’ha de convertir en unbaluard de la democràciacontra les pressions dels poders fàctics. “Com a periodistes –afirma Tardáguila– hem de ser més ràpids que la mentida”més ràpids que la mentida. Tot això amb l’afany d’evitar, des de l’escrupolosa fidelitat a la veritat, i malgrat les manipulacions i les amenaces, que mentides i rumors es converteixin en una perillosa arma política dels extremismes.