LA CLAU

Andalusia, capital Barcelona

Les urnes andaluses acolliran la primera volta del combat Casado-Rivera pel tron de la dreta a Espanya. Mesuraran el pols de Vox. Assenyalaran a Sánchez el futur immediat de la legislatura espanyola. I aquesta marcarà al seu torn el conflicte català

1
Es llegeix en minuts
blue-marblenasa

blue-marblenasa / AP

El nord és a dalt i el sud, a baix. ¿Segur? La fixació delspunts cardinals és només una convenció. Una il·lusió compartida. Una ficció reglada que facilita l’exercici del poder, l’organització territorial, el control de la propietat i mil tragins humans, inclosa la guerra.

Que l’hi expliquin a Harrison Schmitt. El 7 de desembre de 1972, l’astronauta es va apostar davant del visor de la càmera de l’Apolo 17.Apolo 17 A 29.000 quilòmetres de la nau, la llum del sol revelava una esfera blava amb incrustacions precioses: Àfrica, Madagascar, la península Aràbiga, l’albina Antàrtida. Schmitt va enfocar, va disparar i va crear una icona del segle XX.

Però la bala blava, així es coneix la foto, no va ser captada com s’ha fet cèlebre. En l’original, l’Antàrtida està a dalt i Àfrica, a sota, amb el cap de Bona Esperança per corona. La NASA va girar la imatge per adequar-la a l’ordre hegemònic.

Tot mapa enclou una ideologia, una manera de concebre el món. A cada continent s’utilitzen mapamundis amb el territori propi al centre de la làmina. A Austràlia són populars els que presenten l’Antàrtida a la part superior, com la foto original de Schmitt.

Però aquesta no és la raó per la qual Catalunya sembla avui la novena província d’Andalusia. A la campanya andalusa, el PP Cs estan posant més afany en el conflicte català que en l’imperi del narcotràfic en el Camp de Gibraltar o l’atur endèmic a Cadis.

Imatge fraudulenta

La irresponsabilitat incendiària amb què la dreta ha abordat el problema català els últims 18 anys és estremidora. Ara aflora de manera grotesca a Andalusia. Casado, Arrimadas i Rivera centren la seva gira electoral en el procés, no en Huelva ni en Jaén, i en la fraudulenta imatge d’una esquerra col·laboracionista de l’independentisme. Andalusia, capital Barcelona.

Notícies relacionades

Sota la demagògia, hi batega un acoblament polític ferm. Andalusia ho connecta tot. Les seves urnes acolliran la primera volta del combat Casado-Rivera pel tron de la dreta a Espanya. Mesuraran el pols de la ultradretana Vox. Assenyalaran a Sánchez el futur immediat de la vacil·lant legislatura espanyola. I, en efecte, aquesta marcarà el conflicte català.  

Sud o nord, nord o sud. Depèn de com col·loquem la bala blava.