Anàlisi

L'emoció per entregues del 'brexit'

El contenciós s'ha convertit en una sèrie de suspens i en un serial, amb la supervivència de May sempre en suspens

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45903743 britain s prime minister theresa may leaves 10 downing stree181115114824

zentauroepp45903743 britain s prime minister theresa may leaves 10 downing stree181115114824 / TOLGA AKMEN

Fa només un parell de dies, dimarts 13, l’equip de premsa de laComissió Europeaenviava un comunicat en què oferia “informació detallada sobre l’actual treball de preparació i de contingència en cas que no existeixi cap acord en les negociacions que, en virtut de l’article 50, manté amb elRegne Unit”. ¿Era per despistar?

Com en la millor sèrie de suspens, després d’haver-se acostat a l’abisme, les negociacions sobre elbrexitsemblen apuntar a un (temporal) final feliç. L’anunci d’unprincipi d’acordsobre la sortida –que no sobre el tipus de relació futura– ha tornat a fer certa la màxima que la Unió Europea, criada a base de crisis, acaba trobant la manera desalvar les situacions límit.

Claus del preacord

Amb aquesta proposta es mantenen elsdrets dels ciutadans, britànics a la UE i comunitaris al Regne Unit, tal com fins ara; es fixa unperíode de transiciófins al 2021 en què els britànics continuaran formant part del mercat comú, però no participaran en la presa de decisions; s’estableix el ‘preu’ del divorci en uns50.000 milionsd’euros, i el punt més espinós, se salva laqüestió nord-irlandesaamb la fórmula de la unió duanera.

Però això no és més que un pas (un gran pas, atesa la trajectòria) endavant en un procés que encara ha de passar moltes i complicades proves. Possiblement, la més difícil, si no impossible,l’aprovació de l’acord per part d’un Parlament britànicobertament hostil. A partir d’aquí,els escenaris són múltiples: presentar un nou pla, demanar l’extensió de l’article 50, convocar eleccions... fins i tot, un segon, tot i que improbable, referèndum.

No obstant, a més d’en una sèrie desuspens, el ‘brexit’ s’ha convertit en un autènticserial, que veu desfilar nous personatges a mesura que van passant els capítols. És difícil portar els comptes de quants ministres i alts càrrecs han sortit del Govern deTheresa Maydes que va arribar al poder, abans i després de guanyar les eleccions. És més que probable que el degoteig d’aquests últims dies no acabi aquí i, en la majoria dels casos, més per pur càlcul polític que per simple oposició al que s’ha pactat. Així passa, per exemple, ambDominic Raab, fins ahir ministre per al ‘brexit’ i últim responsable britànic de la negociació, que es perfila com un possiblecandidat a reemplaçar la primera ministra... quan arribi el moment.

Notícies relacionades

I aquesta és l’autèntica trama del serial i del suspens.En suspens, sempre, la supervivència de la mateixa May, l’anunciat final de la qual sembla posposar-se en cada entrega, com si el guionista hagués descobert que el personatge, en el fons, fa gràcia a l’audiència. Avui torna a flotar en l’aire la possibilitat real d’unamoció de censura, cosa que obriria una nova guerra pel lideratge en el Partit Conservador i, de passada, una altra bateria d’escenaris.

De moment, hi ha un esborrany d’acord. Totes les altres coses estan per definir. Perquè després diguin que la Unió Europea és avorrida.