SORTIDA DE LA UE

La cimera per ratificar el pacte del 'brexit' serà el 25 de novembre

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, posa en marxa la maquinària per ratificar l'acord

20181115 414832 cumbrebrexite 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La data ja és oficial. La cimera per ratificar el pacte de divorci del 'brexit' tindrà lloc el diumenge 25 de novembre a les 9.30 del matí. Ho acaba d’anunciar a Brussel·les el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després de rebre de mans del negociador en cap europeu, Michel Barnier, una còpia del text avalat ‘in extremis’ pel Gabinet de la primera ministra britànica, Theresa May, aquest dimecres passat.

"He pres bona nota de la declaració d’ahir de May. No comparteixo el seu entusiasme pel 'brexit'. Des del principi no hem tingut dubtes que és una situació en què tots perdem. I que les negociacions són de control de danys", ha valorat el polonès, acompanyat de Barnier. Segons el president del Consell Europeu, el negociador europeu i el seu equip –a qui ha agraït la feina realitzada en 17 mesos de negociació– han aconseguit complir dos objectius importants. Per començar "limitar el mal del 'brexit'", i, en segon lloc, garantir els "interessos vitals i principis dels 27 i de la UE en conjunt".

Notícies relacionades

Franquejada aquesta etapa crucial, el pas següent serà començar el procediment perquè els 27 caps d’Estat i de Govern ratifiquin el pacte en una cimera. I el primer serà un examen detallat de les 27 capitals i els ambaixadors permanents, que l’analitzaran per primera vegada en la seva reunió d’aquest divendres a Brussel·les. "Espero que no hi hagi gaires comentaris", ha indicat Tusk.

Els representants europeus també tindran ocasió de debatre sobre el mandat a la Comissió Europea per finalitzar la declaració política sobre la futura relació i que Brussel·les haurà de presentar a tot tardar dimarts vinent. "En les 48 hores següents els estats membres tindran temps d’avaluar el que significa i els xerpes –representants dels governs– hauran de concloure la feina per a dijous", ha explicat el polonès sobre la precisa coreografia dels pròxims dies. Això significa que, "si no passa res d’extraordinari tindrem un Consell Europeu per formalitzar-lo". La cita, diumenge vinent 25 a les 9.30 del matí.