Al contraatac

Cos inert

Aquella imatge, de fa 30 anys amb un noi jove estès de cp per amunt en una platja de Tarifa, es va convertir en icona i presagi del que estava per venir durant aquestes tres dècades

2
Es llegeix en minuts
patera

patera

Era el dia de Tots Sants Quan van trucar al fotògraf Ildefonso Sena a les nou del matí només li van dir que havia aparegut un cos a la platja de Los Lances, a Tarifa (Cadis). Minuts després ho va poder corroborar amb els seus propis ulls i amb la seva lent. Un noi d’uns 25 anys jeia estirat cap per amunt al costat d’una barcassa pintada de gris, quan encara no se n’hi deien 'pastera'.

Aquella imatge es va convertir en la icona i presagi del que estava per venir durant aquestes tres dècades. La Guàrdia Civil va aparèixer aquell matí acompanyant quatre nois marroquins més que havien sobreviscut a una dura travessia. L’únic que xapurrejava francès, va explicar a l’Ildefonso que havien sortit de matinada de la costa de Tànger, nord del Marroc. Encara tremolant van relatar que el fort onatge va abocar la barca en la qual viatjaven amuntegades més de 20 persones. Uns van caure, d’altres van saltar. La majoria no sabien nedar. El mar va anar tornant a les platges espanyoles els que no van aconseguir complir el seu somni.

Notícies relacionades

Les cròniques de l’època d’Arturo Pérez-Reverte a TVE explicaven que els nanos van pagar 20.000 pessetes de llavors, uns 120 euros, per intentar arribar a Europa. Han passat 30 anys i aquella imatge de l’Ildefonso ha s’ha tornat a repetir una vegada i una altra. Aquesta mateixa setmana de nou. Una altra vegada en alguna portada de diari la fotografia d’un cos inert, exhaust, despullat... el cos d’un home jove i anònim ofegat després de ser engolit pel mar i expulsat amb fúria a la sorra. Al seu voltant quatre guàrdies civils, amb mirada trista, intenten cobrir-lo mentre esperen que se l’emportin. Els seus companys bussejadors encara continuen al mar buscant. I aquesta setmana Salvament Marítim va poder rescatar 15 persones d’aquest viatge. No obstant, 13 continuen desaparegudes i s’ha localitzat el cadàver de 8 més.

És la terrible crònica del càlcul de morts a les platges espanyoles de Granada, Màlaga i Cadis en només una setmana. Aquesta vegada hem sabut que van pagar 1.500 euros per creuar l’Estret i que només la meitat tenia armilles salvavides dins de la pastera. Alguns van provar de desprendre’s de la roba i les sabates al veure que queien a l’aigua. No sabien nedar. Dos dels qui els van embarcar en aquest mortal viatge ja han sigut detinguts a Barbate, Cadis. Diu el fotògraf Ildefonso Sena que aquell primer naufragi de fa 30 anys “va marcar un abans i un després, perquè el món va posar la vista en l’Estret i es va adonar de la tragèdia". No obstant, 30 anys després no hem aconseguit evitar que continuï passant de la mateixa manera.