CANVIS ALS EUA

Ha sonat el despertador

L'atordiment general creat per l'ascens dels populismes està arribant a la seva fi i els ciutadans comencen a reaccionar

2
Es llegeix en minuts
FILE PHOTO:    U.S. President Donald Trump gestures at a campaign rally on the eve of the U.S. mid-term elections at the Show Me Center in Cape Girardeau, Missouri, U.S., November 5, 2018.  REUTERS/Carlos Barria/File Photo

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump gestures at a campaign rally on the eve of the U.S. mid-term elections at the Show Me Center in Cape Girardeau, Missouri, U.S., November 5, 2018. REUTERS/Carlos Barria/File Photo / Carlos Barria (REUTERS)

El notori avanç demòcrata en les eleccions de dimarts amb la recuperació de la Cambra de Representants i un creixement menys vistós, però més important a les cambres legislatives dels estats, té molta semblança amb resultats d'eleccions recents en altres països. Després d'anys denoqueig sistemàtic provocatper líders i polítiques d'ultradreta i populistes, l'oposició comença a mostrar signes de recuperació i, als EUA, comença a fer-ho amb nous agents com són les dones, els joves i els representants de minories ètniques i religioses electes. Ha sonat el despertador.

Una cosa semblant ha passat aPolònia, on l'oposició ha trencat el domini del partit ultraLlei i Justícia controlat perJaroslaw Kaczynskiarrabassant-li les ciutats en unes eleccions locals i regionals que semblaven tenir escàs interès, però que han acabat obrint camí. En els dos casos, la participació electoral ha sigut superior a l'habitual en comicis semblants.

A Itàlia comença a resultar dubtós que plantar cara a la UE, com proposa el Govern d'aliança entre el populisme de dretes i el populisme suposadament d'esquerres, continuï aportant-los vots. Al Regne Unit, el país delbrexit, hi ha en aquests moments un amplíssim moviment ciutadà a favor de la Unió. Arriba tard, sí, però almenys hi és. I a Alemanya, l'espectacular avançament dels Verds en les últimes eleccions als lands de Baviera i Hesse, així com els sondejos més recents, es mou en la mateixa direcció.

Ideari insultant i groller

L'atordiment general creat per l'ascens dels populismes està arribant a la seva fi i els ciutadans, en temps d'eleccions o no, comencen a reaccionar contra la involució imposada per un ideari insultant, groller i antidemocràtic.

Notícies relacionades

Als EUA, al Partit Demòcrata li esperen tres tasques fonamentals. A la Cambra de Representants, l'escrutini de la Casa Blanca i del seu president mentider i en constant col·lusió d'interessos. La segona tasca és la d'ampliar l'espectre dels seus votants i això es fa amb un bon programa i amb unitat. Seria tràgic per al partit en fase de resurrecció, però encara tocat, que s'embranqués en una lluita estèril entre els sectors més esquerrans que es miren al mirall deBernie Sanders,el polític que va entrar en lliça amb Hillary Clinton per aconseguir la candidatura demòcrata en les últimes presidencials i va perdre, i els moderats que poden considerar com el seu referent l'ara demòcrataMichael Bloomberg,multimilionari, exalcalde de Nova York i exrepublicà.

Quan falten dos anys per a les eleccions presidencials, els demòcrates han de buscar un bon candidat. Beto O'Rourkeno va aconseguir el lloc per Texas en el Senat al republicàTed Cruz,però va aconseguir una insòlita mobilització ciutadana i la seva carrera política no s’atura. S'ha dit d'ell que és una versió moderna de Bob Kennedy, però tampoc hi faltaria un Kennedy autèntic. Joseph Kennedy III,net d'aquell fiscal general assassinat, acaba de renovar l'escó que va guanyar per primera vegada el 2013.