ELECCIONS ALS EUA

El poder de Trump es debilita

La gestió del president toparà amb una Cambra de Representants més diversa que mai i amb ganes de plantar-li cara

2
Es llegeix en minuts
FILE PHOTO:    U.S. President Donald Trump gestures at a campaign rally on the eve of the U.S. mid-term elections at the Show Me Center in Cape Girardeau, Missouri, U.S., November 5, 2018.  REUTERS/Carlos Barria/File Photo

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump gestures at a campaign rally on the eve of the U.S. mid-term elections at the Show Me Center in Cape Girardeau, Missouri, U.S., November 5, 2018. REUTERS/Carlos Barria/File Photo / Carlos Barria (REUTERS)

El sistema polític americà ha superat el 'tsunami Trump'. No ha sigut fàcil, però les 'midterm elections' han complert la seva comesa de control sobre la gestió presidencial. Aquesta vegada les enquestes s’han confirmat i el president Trump ha perdut el poder absolut amb què ha governat durant dos anys, trencant tradicions polítiques i tractats comercials. Una gestió aplaudida pels seus votants fidels, que, més enllà dels grups socials a què pertanyen, el consideren un dels seus; allunyat de l’'establishment’ polític de Washington, que tant detesten uns i d’altres.

Els demòcrates han recuperat la Cambra de Representants i els republicans conserven el Senat. Fins i tot ha augmentat els senadors, conseqüència de la gran implicació de Trump en la campanya, que l’ha portat a recórrer el país com si es tractés d’unes eleccions presidencials.

Trump, l’empresari sense experiència política, descarat, demagog, que les enquestes donaven per perdedor contra Hillary Clinton, el 2016, va ser considerat llavors com un ‘stress test’ per a la democràcia americana. I aquesta se n’ha sortit. El sistema de contrapoders ha funcionat. No li serà fàcil a Trump desenvolupar els seus projectes polítics. El control de la seva gestió, de la seva política domèstica, dels seus comptes i finances personals, que es nega a fer públics, tot toparà amb una Cambra de Representants més diversa que mai i amb ganes de plantar-li cara.

Si alguna cosa s’ha de reconèixer a Trump és haver-se convertit en un revulsiu social que ha mobilitzat, de forma extraordinària, l’electorat, en unes eleccions que feia anys que no aixecaven tant interès ni participació.

El paper de les dones i les minories

Significativa ha sigut la reacció demòcrata als dos anys de presidència de Trump. I coincidint amb el primer aniversari del naixement del moviment #MeToo. Per fi les dones han entrat en bloc en la política americana, acompanyades de representants de les minories ètniques i socials, afroamericans, gais, lesbianes.

“La diversitat s’ha convertit en un moviment polític”, segons descrivia 'The New York Times’ els candidats, diumenge passat, en un ampli reportatge sobre 'Les cares del canvi en les midterm elections', recolzat en les fotografies de 272 dones i 138 homes de color i LGTB.

Notícies relacionades

No s’han de llançar les campanes al vol. Trump no renunciarà a la seva manera empresarial de governar el país. Aquest dimarts va ordenar l’enviament de 2.600 soldats a la frontera amb Mèxic.  La seva agressivitat contra la immigració continua tenint un ampli recolzament. L’economia ha recuperat força. L’atur ha baixat al 3,7%, xifra que no s’havia vist des de feia 50 anys. I ha abaixat els impostos.

La butxaca sempre compta als EUA. També els valors, tot i que soni una mica cursi a la seu social del capitalisme salvatge. La diversitat que impregnarà la Cambra de Representants és el resultat del malestar aixecat per Trump en tan sols dos anys. Ara tenen dos anys més per demostrar-ho. Trump també té dos anys per tancar el seu primer mandat i encarar les eleccions presidencials del 2020.