Eleccions legislatives

Les minories arriben al Congrés dels EUA

Després dels resultats entren a la Cambra les primeres dones musulmanes i indígenes i el primer candidat obertament homosexual

Democratic congressional candidate Ilhan Omar is greeted by her husbandâ¿¿s mother after appearing at her midterm election night party in Minneapolis, Minnesota, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Eric Miller     TPX IMAGES OF THE DAY

Democratic congressional candidate Ilhan Omar is greeted by her husbandâ¿¿s mother after appearing at her midterm election night party in Minneapolis, Minnesota, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Eric Miller TPX IMAGES OF THE DAY / ERIC MILLER (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Efe

Al marge de lectures partidistes, els resultats de les eleccions legislatives han marcat diverses fites històriques als EUA, ja que s’han incorporat les primeres dones musulmanes i indígenes al Congrés, i el primer candidat obertament homosexual que guanya una governació estatal.

A més, alguns càrrecs polítics seran a partir d’avui ocupats per primera vegada per dones d’origen llatí od’ascendència afroamericana.

Ilhan Omar, nascuda a Somàlia el 1981, es convertirà al gener en la primera dona musulmana al Congrés nord-americà després d’obtenir gairebé el 80% dels vots del cinquè districte a Minesota.

Omar, que també serà la primera somali a la Cambra de Representants, no estarà sola en la seva gesta, ja que l’acompanyarà Rashida Tlaib, candidata per Michigan, l’estat en què va néixer el 1976, a la ciutat de Detroit.

Tlaib és filla d’immigrants palestins i ha sigut molt crítica amb les polítiques del president, Donald Trump. Va arribar fins i tot a ser detinguda fa dos anys per interrompre un míting que oferia l’actual mandatari a la seva ciutat natal.

Otras dues dones han protagonitzat una altra primera vegada històrica: Deb Haaland, per Nou Mèxic, i Sharice Davids, Kansas, seran les primeres dones indígenes que s’asseuran a la Cambra de Representants.

Haaland, amb 57 anys, és mare soltera i pertany a la Tribu de Laguna Pueblo. La seva victòria com a candidata demòcrata estava pràcticament assegurada al primer districte de Nou Mèxic.

Obertament gai

L’èxit de la també demòcrata Haaland, en canvi, no era tan clar, ja que al seu districte, el tercer de Kansas, hi havia una dura baralla per l’escó contra el fins ara representant demòcrata Kevin Yorder.

Davids, de 37 anys, va treballar a la Casa Blanca durant l’administració de l’expresident Barack Obama i serà, a més, la primera persona obertament LGTBI de la delegació de Kansas al Congrés.

Una altra fita per ala comunitat LGTBI és la que ha aconseguit el progressista Jared Polis, que s’ha convertit avui en el primer candidat obertament homosexual que arriba a governar un estat en la història dels EUA.

Polis, de 43 anys, serà el pròxim governador de Colorado després d’imposar-se al republicà Walker Stapleton, segons les projeccions de diversos mitjans de comunicació.

Congressista a la Cambra de Representants des del 2009, Polis va portar amb orgull la seva orientació sexual durant la campanya electoral i va arribar a dir que la seva victòria permetria "ficar un dit a l’ull" al conservador vicepresident nord-americà, "Mike Pence, que té una idea molt poc inclusiva dels EUA".

El moviment #MeToo

D’altra banda, en les primeres eleccions nord-americanes després del naixement del moviment #MeToo (‘jo també’), hi ha diverses dones que han trencat el sostre de vidre i han aconseguit per primera vegada càrrecs electes, com la republicana Marsha Blackburn, primera dona senadora en la història de Tennessee.

Moltes de les dones que protagonitzen rècords són, a més, d’origen llatí.

La novaiorquesa Alexandria Ocasio-Cortez, demòcrata llatina i de 29 anys, s’ha convertit aquesta nit en la congressista més jove de la història dels EUA, quan fa només cinc mesos servia còctels en un bar de la gran poma.

Al mateix temps que s’anunciava la victòria d’Ocasio-Cortez, la candidata demòcrata del districte 29 de Texas s’alçava com la primera hispana que representarà aquest estat en les institucions de Washington.

També la demòcrata Ayanna Pressley s’ha convertit en la primera dona negra que representarà l’estat de Massachusetts, i una candidata republicana, Jeannete Nuñez, serà la primera vicegovernadora d’origen cubà de Florida.

Nuñez no hauria sigut pionera en el seu càrrec si el demòcrata Andrew Gilum hagués guanyat la batalla a Florida, però tot i així s’hauria registrat una altra primera vegada històrica: la del primer governador negre en aquest estat.

Notícies relacionades

La llista de derrotes també impedeix registrar la fita de la primera dona negra que governa un estat a tot el país, Stacey Abrams, i la de la primera governadora transsexual en les mateixes circumstàncies, Christine Hallquist.

Les dues candidates van perdre contra els seus contrincants republicans a Geòrgia i Vermont.