Nova publicació

No es pot criticar sense llegir

És lògic que sorprengui (i no positivament) que Anagrama publiqui un llibre de Toni Soler, perquè coneixem Anagrama i Toni Soler

1
Es llegeix en minuts
olerin29033397 barcelona 16 03 2015 club de lectura de ingles en la bibliot181105141828

olerin29033397 barcelona 16 03 2015 club de lectura de ingles en la bibliot181105141828

¿No el pots criticar si encara no l’has llegit? Celebrem i critiquem abans de temps, sense coneixement de causa, tant les publicacions de llibres com els fitxatges de futbol.

¿Sense coneixement de causa? No tant: tot ve amb referències. Qualsevol personatge públic ve amb un bagatge de simpaties i antipaties, tot i que aquestes –les simpaties i antipaties– són el menys important a l’hora de valorar-lo, quan la valoració se centra en l’aspecte professional.

Celebraríem, per exemple, amb raó –tot i que sense haver-lo vist jugar encara aquí a casa–, que el nou fitxatge del Barça fos algú que vingués amb solvència provada d’un altre equip de primera línia que tingués un parell de copes del món al palmarès i en la consecució de les quals hagués participat aquest mateix jugador. No celebraríem, en canvi –de fet, ho criticaríem, fins i tot ens enfadaríem–, que aquest nou fitxatge fos un gran tennista, per dir una disciplina esportiva també, però que no té res a veureamb el futbol. Ho criticaríem, tot i que l’entrenador que l’hagués fitxat fos algú amb solvència provada en qui confiéssim.

S’ha criticat aquests dies de la gent del sector literari l’anunci que Toni Soler publicarà una novel·la-testimoni a l’editorial Anagrama. Se’ns ha retret als que l’hem criticat que parlem sense coneixement de causa, sense haver llegit encara el llibre en qüestió.

Notícies relacionades

¿Sense coneixement de causa? Coneixem el catàleg d’Anagrama, que, amb les seves millors i pitjors propostes, és un dels més indiscutiblement literaris dels que ara mateix poden trobar-se al mercat. Coneixem també la carrera de Soler: és guionista, productor, empresari, periodista, personatge televisiu... Ha triomfat en unes quantes d’aquestes disciplines, ho sabem; en literatura, no. Així que és lògic que sorprengui (i no positivament) que Anagrama publiqui un llibre de Toni Soler, perquè coneixem Anagrama i coneixem Toni Soler.

Dir que no podem criticar-lo perquè encara no ens n’hem llegit el llibre és com dir que no podem criticar el fitxatge del tennista perquè encara no l’hem vist jugar a futbol. És així.