28 set 2020

Anar al contingut

LA CLAU

¿On ens volen portar?

Quique Garcia

¿On ens volen portar?

Enric Hernàndez

Amb tal de forçar una mediació internacional, la Crida de Puigdemont i els seus adlàters maniobren per provocar una resposta de l'Estat més dura que la de fa un any

Un any després de la ‘fake’ DUI del Parlament, ‘trompe-l’oeil’ dissenyat pels seus autors per reduir riscos penals sense decebre l’independentisme, s’acumulen les propostes per fer-la efectiva. Cada una més eixelebrada.

“Forçar un referèndum”. Aquest és el propòsit de la Crida Nacional per la República, segons els seus ideòlegs Jordi Sánchez i Agustí Colomines. El moviment capitanejat per Carles Puigdemont, a qui el PDECat planta cara fins i tot a risc d’una escissió postconvergent, pretén erigir-se en “braç polític” de l’ANC  i reclutar com a “braç executor” els CDR

¿Amb quins objectius? Aprofitar les condemnes als líders independentistes per plantejar la batalla que fa un any ningú va voler entaular. Provocar així una reacció de l’Estat encara més violenta que l’1-O. I confiar en què, aquesta vegada sí, la intensa repressió propiciï una mediació internacional. No és casual que Colomines remarqui que “sense morts, la independència tardarà més”. Ni que Oriol Soler, ‘cervell’ del procés, relati ara el debat en el qual el Govern va rebutjar frenar la votació per evitar víctimes civils: “Si hi ha morts no serà culpa nostra” 

“Cal parar el país”. Des del seu retir belga, Toni Comín (ERC) proposa una “vaga indefinida” a Catalunya amb la mateixa finalitat. Més devot de l’irrendent Puigdemont que del pragmàtic Oriol Junqueras, l’exconseller ja pensa fins i tot en l’ensinistrament necessari: “Hem d’aturar el país, però la gent ha d’estar preparada [...]. L’octubre [del 2017] es confirma l’escenari repressiu; no hi havia temps per fer un entrenament de centenars de milers de persones”.

Fer oficial de la DUI. A través de les seves bases, l’ANC empeny el Govern i el Parlament a la desobediència, a l’exigir-los que publiquin la DUI al Diari Oficial. No perquè serveixi de res, sinó per forçar una resposta de l’Estat.

Els mateixos que van entregar l’autonomia, van propiciar la fuga d’empreses i van partir en dos Catalunya pretenen ara donar un altre pas de rosca. Ja no poden al·legar ingenuïtat ni ignorància. Abans que sigui massa tard, cal exigir-los que expliquin sense subterfugis on ens volen portar.