Al contraatac

Brasil i les 'fake news'

L'Organització d'Estats Americans (OEA) ha publicat un informe en el qual assegura que la difusió de mentides en el cas del país sud-americà Brasil ha assolit xifres sense precedents

2
Es llegeix en minuts
olerin45620722 presidential candidate jair bolsonaro  of the far right soci181026173105

olerin45620722 presidential candidate jair bolsonaro of the far right soci181026173105 / Leo Correa

“Els negres quilombos no serveixen per a res, ni tan sols per procrear”. “Els meus fills no seran homosexuals. Tenen una bona educació”. L’autor d’aquestes afirmacions està a punt de convertir-se en president del Brasil. És només una mostra de les moltes declaracions lamentables de Jair Bolsonaro, que també té fixació amb les dones.

A una diputada va arribar a dir-li que no la violaria “perquè no s’ho mereix”, en al·lusió al seu físic. ¿Què ha passat perquè tants milions de persones recolzin algú així? Probablement gran part del problema és que alguns comparteixen les seves idees o els errors del Partit dels Treballadors, però també han influït la falta d’informació i la velocitat a què s’estan distribuint les mentides a la campanya electoral.

L’Organització d’Estats Americans (OEA) ha publicat un informe en les últimes hores en el qual assegura que la difusió de mentides en el cas del Brasil ha assolit xifres sense precedents. I això es produeix fonamentalment a través dels missatges de Whatsapp, una xarxa que tots utilitzem de manera privada amb amics i família.

L’agència brasilera Lupa es dedica des de fa anys a la verificació de notícies i declaracions de polítics com realitza a Espanya l’equip d’‘El objetivo’. La seva fundadora, Cristina Tardáguila, ha demanat a Facebook, propietari de Whatsapp, que limiti la capacitat d’enviament de missatges durant la campanya per evitar l’efecte “massiu”: perquè puguis enviar missatges, però no a grups tan grans.

La resposta de l’empresa tecnològica ha sigut que ja no hi són a temps. La responsabilitat dels ciutadans, la premsa i les empreses propietàries d’aquestes eines hauria de ser compartida davant d’un repte gegant a què mai ens hem enfrontat. Ens quedarem sense saber si la lluita contra les #fakenews pot evitar que certs discursos tinguin recompensa en aquesta campanya electoral.

Contenir la respiració

Notícies relacionades

Bolsonaro va guanyar fa dues setmanes la primera volta de les presidencials del Brasil amb el 46% dels vots, a molta distància de Fernando Haddad. Totes les enquestes apunten que diumenge consolidarà i pot ser que millori aquest resultat a les urnes.consolidarà i pot ser que millori  Després dels Estats Units i França, el món conté de nou la respiració a l’espera de la dada definitiva que coneixerem diumenge de matinada. 

PD: Felicitats i llarga vida a aquest diari que compleix 40 anys. Gràcies als homes i a les dones que hi són. Als qui hi han sigut, als qui s’hi han deixat la pell perquè sortís cada dia en aquestes quatre dècades. Als qui han contribuït que el nostre país sigui una cosa millor fent periodisme. Gràcies companys