L'ADN DE LA SETMANA

1
Es llegeix en minuts
ealos43973223 mas periodico adn181021191746

ealos43973223 mas periodico adn181021191746

Una de les conseqüències de l’ús massiu de sistemes de telecomunicacions és el risc que la nostra intimitat quedi lesionada. Ens arriben repetidament alertes sobre el risc de manipulació de les xarxes socials amb interessos comercials o polítics i que les nostres dades de salut quedin a l’abast de qualsevol interessat. Un estudi recent ens diu que actualment el 50% dels nord-americans d’origen europeu ja poden ser identificats a partir d’una mostra de l’ADN a partir de les dades que hi ha a la xarxa.

Tal com van les coses sembla que no ens podrem escapar que serveixi per identificar-nos, tot i que no ho hàgim consentit

Notícies relacionades

Hi ha diferents empreses que ofereixen una anàlisi de l’ADN per tenir informació sobre els orígens propis o sobre la susceptibilitat a alguna malaltia. Als Estats Units ja hi ha més d’un milió de persones que han enviat el seu ADN sense que existeixin unes normes que regulin l’accés als seus resultats. Investigadors americans i israelians han utilitzat aquestes dades i demostren que gairebé la meitat dels nord-americans d’origen europeu tenen algun parent que ha enviat el seu ADN a aquestes empreses de manera que a partir d’una mostra de l’ADN es pot arribar, amb una alta probabilitat, al seu origen. Segons els autors, aviat el 80% dels habitants dels Estats Units podran ser identificats a través del seu ADN malgrat no s’hagin analitzat mai mostres seves.

Deixem rastres del nostre ADN per tots els llocs per on passem. Pot ser esperma o sang, però també restes de pell o cabells, i les anàlisis de l’ADN es poden fer amb mostres cada vegada més diminutes i menys pures. Amb el nostre mòbil o les nostres consultes a la xarxa també deixem rastres d’on som i de què ens interessa. Sovint sense adonar-nos-en donem el nostre consentiment a l’ús d’aquestes dades. En l’ADN tenim una informació que ens identifica com a individus. Tal com van les coses sembla que no ens podrem escapar que serveixi per identificar-nos, tot i que no ho hàgim consentit. Potser el que podem fer és posar normes per evitar que aquesta informació, almenys, no es pugui utilitzar en contra nostra.