L'ADN DE LA SETMANA

1
Es llegeix en minuts
fcasals45269997 file  in this file photo dated friday  april 17  2015  a nat181001093333

fcasals45269997 file in this file photo dated friday april 17 2015 a nat181001093333 / Fernando Vergara

Els premis Nobel de l’any 2018 estan seguint un patró clàssic en aquests esperats guardons. En fisiologia i medicina els han atribuït a la investigació inicial que va portar al desenvolupament del que avui dia anomenem immunoteràpia, un nou mètode per tractar el càncer. El premi Nobel de física, a tècniques per desenvolupar l’ús dels làsers. Finalment, el Nobel de química ha anat a parar a científics que han trobat maneres de fer evolucionar proteïnes al laboratori. Els premiats treballen majoritàriament als Estats Units, però són també del Canadà, el Regne Unit, el Japó i França. Hem de celebrar que tinguem dues científiques que l’han obtingut en física i química i a un dels investigadors de més edat, als seus 96 anys.

Als jurats sempre els ha agradat premiar resultats que tinguin aplicacions pràctiques

Als jurats dels premis Nobel els ha agradat sempre premiar resultats que a més de ser importants per a la ciència també tinguessin alguna aplicació. En medicina han premiat dos descobriments que han obert la via a les immunoteràpies. Són tractaments en els quals s’estimula l’acció del mateix sistema immunitari per dirigir-lo cap a la destrucció de tumors inaccessibles per altres tractaments. Ja han començat a aplicar-se en alguns casos i han considerat que és el moment de premiar els pioners d’aquesta idea. L’ús de làsers està àmpliament acceptat en moltes aplicacions industrials i domèstiques. Han premiat dues maneres de produir llum làser, de les quals una d’elles permet manipular objectes molt petits, com els biològics, i donar impulsos molt intensos en una fracció molt petita de temps, que s’utilitzen en el tractament de malalties dels ulls.

Notícies relacionades

El Nobel de química va ser una vegada més a noves eines de biologia molecular. Les dues aproximacions premiades aconsegueixen permetre que una proteïna evolucioni ràpidament i que pugui adquirir noves funcions com ho fan els organismes vius durant segles. Aquests mètodes han permès disposar de proteïnes amb funcions noves d’aplicació mèdica i industrial.

Mentrestant, esperem que el premi Nobel recordi que l’edició genòmica està revolucionant la biologia.

Temes:

Premis Nobel