07 juny 2020

Anar al contingut

La clau

Tambors d'eleccions a Waterloo

STEPHANIE LECOCQ

Tambors d'eleccions a Waterloo

Enric Hernàndez

A l'òrbita de Puigdemont cobren força els partidaris de l'avanç electoral per frenar ERC, domesticar el PDECat i torpedinar el pacte pressupostari amb Sánchez

Dilluns 27 d’octubre, un any després que Mariano Rajoy dissolgués el Parlament a cop de 155, Quim Torra tindrà la facultat de firmar el decret de convocatòria d’unes noves eleccions. L’immediat avanç electoral va ser descartat dies enrere per Torra i el vicepresident Pere Aragonès (ERC), però això va ser abans que la coalició independentista perdés la majoria parlamentària, i també que la CUP hagi anunciat aquest dissabte el seu propòsit de bloquejar la Cambra catalana per impedir que es consolidi un Govern que jutja “autonomista”.

Cridar els catalans a les urnes és una prerrogativa exclusiva del president, que mai ha ocultat la seva condició vicaria respecte a Carles Puigdemont. La data dels comicis, per tant, no serà fruit d’un acord entre JxCat i ERC, l’aversió mútua del qual augmenta dia a dia, sinó tributària dels interessos de l’inquilí de la mansió de Waterloo.

L’aparent victòria de Puigdemont a l’assemblea del PDECat de juliol, quan va descavalcar la desafecta Marta Pascal, s’ha revelat pírrica. El president neoconvergent, David Bonvehí, es manté ferm en la seva negativa a integrar el partit en la Crida per la República de l’expresident, i disposa del suport de centenars d’alcaldes i alcaldables que no volen més experiments abans de les municipals de maig. També alarma el PDECat la ponència ideològica que la Crida presentarà en una setmana a Manresa, que, en sintonia amb els CDR, aposta per “forçar un referèndum” gràcies a una temerària confrontació amb l’Estat.

Contra ERC i PDECat

Declina l’estrella de Puigdemont mentre les enquestes somriuen a ERC i Oriol Junqueras, reconvertit al pragmatisme, reforça el seu lideratge al capdavant del procés des de la sala de visites de la presó de Lledoners.

No és estrany, doncs, que als xats entre el Palau, Waterloo i els seus untats assessors àulics cobri força la hipòtesi de prémer el botó nuclear de les eleccions per neutralitzar l’ascens d’ERC, avortar l’emancipació del PDECat i torpedinar el pacte pressupostari amb Pedro Sánchez. Atents a les seves pantalles a partir del 27.