Editorials

Avís de Brussel·les al Suprem sobre l'IRPH

A l'espera de la decisió del Tribunal de Justícia de la UE, casos com aquest de les hipoteques incrementen la desconfiança dels clients cap al sistema financer

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp33769947 barcelona 05 05 2016 protesta delante de la audiencia provin180930203128

zentauroepp33769947 barcelona 05 05 2016 protesta delante de la audiencia provin180930203128 / JOSEP GARCIA

LaComissió Europeaha intervingut en l’assumpte delsafectats per l’IRPHambun informe en el qual deixa en evidència el Tribunal SupremTribunal Suprem. Els efectes podrien ser de proporcions similars a l’anul·lació de les clàusules terra de les hipoteques, afirmen alguns experts, tot i que encara caldrà esperar a la resposta delTribunal de Justícia de la Unió Europea(en una qüestió prejudicial elevada per un jutjat de Barcelona).

El novembre passat,el Supremva decidir que els contractes referenciats a l’IRPH no són abusius en si mateixos Supremno són abusius en si mateixosperquè aquest índex, al ser oficial, ja ofereix garanties de transparència. Ara, elsserveis jurídics de la CEopinen que aquesta decisió de l’alt tribunal espanyol potvulnerar la legislació comunitària. I el que diu la normativa europea és que la comercialització de qualsevol producte financer s’ha de fer ambtransparència i informació suficients, una cosa que els afectats per aquestes hipoteques consideren que no se’ls va aplicar quan se’ls va presentar l’IRPHcom aalternativa a l’euríbor, quan a la llarga s’ha vist que van sortir claramentperjudicats.

El Suprem va dictar jurisprudència amb unadecisió favorable als bancs. ElTJUEpodria capgirar la situació i decidira favor dels consumidors. Al marge de la vergonya que això suposaria per a la justícia espanyola, casos com aquest no fan més que incrementar ladesconfiança dels clients cap a un sistema financerque no sempre ha actuat com dicten les bones pràctiques bancàries.