Al contraatac

Luther King i Catalunya

El president Quim Torra sembla tenir una debilitat per Martin Luther King Jr. El mateix l'utilitza en un tuit que en grans ocasions

2
Es llegeix en minuts
quim-torra-i-martin-luther-king

quim-torra-i-martin-luther-king

El president Quim Torra sembla tenir una debilitat per Martin Luther King Jr. El mateix l’utilitza en un tuit que en grans ocasions, com per exemple al seu llibre ‘Els últims 100 metres’ i en el discurs del Teatre Nacional de Catalunya. 

Per això té sens dubte un gran interès l’opinió de Clayborne Carson sobre el procés. La vídua de King hi va confiar el seu llegat i és la directora de The Martin Luther King, Jr. Research and Education Institute. David Brunat li va trucar i la va entrevistar per a ‘El Confidencial’, gravant oportunament l’entrevista. El que segueixen són transcripcions literals dels àudios que Brunat va donar a conèixer:

“Jo hi he estat, i em sembla que és una zona rica, així que no veig els catalans en general sent oprimits com a grup. Així que potser m’estic perdent alguna cosa, però no crec que sigui el mateix tipus de moviment. No veig com es pot comparar separar una part rica de la resta de la nació amb alliberar gent d’un sistema opressiu”.

“Si cada persona tingués el dret d’organitzar un moviment separatista acabaríem amb 10.000 països al món. Crec que Martin Luther King va intentar treballar per un món on la gent s’ajunta i no se separa”.

“Crec que el llegat de King era ajuntar gent i no separar-la i entendre que si separes crees una nova minoria: ¿cada persona que no vol ser catalana ha d’anar-se’n de la regió?”.

“Hi ha una gran hipocresia en governs que per definició tenen el monopoli de la violència en una societat (...) quan un Govern que en altres circumstàncies utilitza la violència per reprimir manifestacions recorre a un símbol de no-violència per justificar les seves accions, això pot ser hipòcrita”.

“És una tendència mundial molt perillosa, si tinguessis 1.000 nacions que tinguessin persones que no volguessin ser en aquesta nació i se sentissin oprimides (...) crec que el món per el que va treballar King era un món en què superar aquestes diferències en comptes de cedir.”

Notícies relacionades

Sé que es creen titulars que posen en boca dels entrevistats frases que no han dit i és possible que el senyor Carson no sàpiga qui és Torra, però sí que va parlar prolixament sobre moviments secessionistes i sobre els qui s’apropien del discurs de la no-violència. No es va pronunciar sobre el que pensaria Martin Luther King sobre la causa independentista catalana, però en ocasions el senyor Carson sí va fer referències específiques a Catalunya.

Després que els mitjans independentistes es llancessin en bloc contra aquesta entrevista, Quim Torra va tuitejar una altra cita de Martin Luther King: “Crec que la veritat i l’amor diran l’última paraula, que la vida, tot i que de vegades sembli vençuda, és sempre més fort que la mort.” D’acord, i especialment amb allò de la veritat.