Editorial

Els corruptes i els irresponsables

Casado es troba davant del dillema d'aportar proves de la legalitat del seu màster o seguir el camí de Cifuentes i Montón

1
Es llegeix en minuts
-FOTODELDIA- GRAF2758 MADRID, 6/8/2018.- El presidente del PP y diputado por Ávila, Pablo Casado, durante su comparecencia hoy en la sede del partido donde ha dicho tener la absoluta tranquilidad de haber hecho por su parte todo correctamente en cuanto a su polémico máster en la Universidad Rey Juan Carlos, que nadie le regaló. En ningún caso yo he recibido ningún regalo, ha dicho. Casado ha comparecido ante los medios de comunicación tras conocerse que la jueza ha pedido al Tribunal Supremo que le investigue por los delitos de prevaricación administrativa y cohecho impropio al considerar que existen indicios de que obtuvo el máster de Derecho Autonómico como un regalo académico por su relevancia política e institucional.EFE/Chema Moya

-FOTODELDIA- GRAF2758 MADRID, 6/8/2018.- El presidente del PP y diputado por Ávila, Pablo Casado, durante su comparecencia hoy en la sede del partido donde ha dicho tener la absoluta tranquilidad de haber hecho por su parte todo correctamente en cuanto a su polémico máster en la Universidad Rey Juan Carlos, que nadie le regaló. En ningún caso yo he recibido ningún regalo, ha dicho. Casado ha comparecido ante los medios de comunicación tras conocerse que la jueza ha pedido al Tribunal Supremo que le investigue por los delitos de prevaricación administrativa y cohecho impropio al considerar que existen indicios de que obtuvo el máster de Derecho Autonómico como un regalo académico por su relevancia política e institucional.EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet una aposta decidida per la transparència i perl’exemplaritat en vista dels casos de corrupció o de falta d’ètica. Només així es pot llegir que dos dels seus ministres hagin dimitit davant de la mínima ombra d’irregularitats i que ell mateix hagi decidit publicar a internet la seva tesi presentada el 2012, sobre la diplomàcia econòmica espanyola. Amb aquest gest rotund, que ahir mateix va ser sol·licitat per EL PERIÓDICO al seu article editorial, apaivaga les veus que pretenien enfonsar-lo en la sospita d’un suposat plagi en el seu treball doctoral.

El cas dels títols fraudulents de màster de la Universitat Rei Juan Carlos (URJC) deixa veure múltiples misèries. D’una banda, la delspolítics corruptes que guarneixen els seus currículums amb màsters falsos obtinguts mitjançant privilegis espuris i il·legals. Per un altre, la falta de controls i de garanties de la universitat URJC, que ha permès que un dels seus departaments hagi funcionat durant anys com un despatx de favors i negocis particulars.

En aquest lamentable context, sorgeixen polítics irresponsables que aprofiten la circumstància per proferir acusacions mancades de fonament, sense que els importi arruïnar amb la seva desqualificació la reputació de la universitat espanyola que, de cap manera, es pot assimilar al despropòsit del funest Institut de Dret Públic de la URJC. Són molts els estudiants i les famílies que estan dedicant intensos esforços intel·lectuals i econòmics a l’estudi de màsters i no mereixen una campanya de desprestigi tan injusta i miserable.

La decisió de Sánchez deixa als peus dels cavallsPablo Casado i la seva llarga resistència a donar informació sobre el seu màster expedit per l’URJC, sota investigació judicial per sospites de frau. El Tribunal Suprem (TS) decidirà en els pròxims dies si l’imputa, ja que la jutge del cas hi aprecia “indicis de responsabilitat penal” en el títol que Casado va obtenir. No hi ha més dilacions possibles. El líder del PP es troba davant del següent dilema: o aporta proves clares i indiscutibles que el màster de què fa gal·la va ser obtingut de forma escrupolosament regular, o bé la resolució dels casos de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes (PP) i l’exministra de Sanitat Carmen Montón (PSOE) li indiquen el camí.