10 d’ag 2020

Anar al contingut

Petit observatori

Importància dels cercles i les cadires

DANNY CAMINAL

Importància dels cercles i les cadires

Josep Maria Espinàs

Els seients són amics del nostre descans i és lamentable convertir-los en espais per fabricar la mort

Quan el meu avi patern es va quedar vidu va decidir instal·lar-se a Sant Just Desvern, on tenia una casa. Durant l’estiu algunes vegades jo l’acompanyava quan anava a la tarda a l’Ateneu, on jugava a billar.

Si no m’equivoco, 'ateneu' és una paraula d’origen grec que fa referència a una associació o una activitat cultural, però ha sigut superada, amb el temps, per la senzilla paraula 'cercle' i he de dir que em sorprèn l’èxit d’aquest terme.

Des del punt de vista geomètric, un cercle és un cercle.

Cerco 'cercle' al diccionari de Coromines i trobo aquest significat: grup de persones lligades o reunides amb interessos similars, comuns, com els cercles literaris, per exemple. No obstant, amb el pas del temps i l’evolució de la societat avui existeixen cercles d’economia, cercles de discussió política, el distingit Cercle del Liceu de Barcelona...

Un cercle és una figura geomètrica molt important. És una figura tancada i expressa gràficament el dret a places limitades. "Tu ets del nostre cercle o no ho ets. Ets dins o ets fora".

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Cal reconèixer, no obstant, que hi ha persones que són capaces de saltar d’un cercle a l’altre, i en política és una operació que requereix molta habilitat.

Respecte a la cadira, ja existia a l’antic Egipte, i no servia únicament per asseure’s, també era un senyal d’importància personal, perquè els suports podien estar treballats de manera molt artística.

Qui hagués dit avui que la cadira havia sigut un senyal de poder. Les cadires medievals. La cadira de San Ramon, la cadira del rei Martí, gòtica, a la catedral de Barcelona.

Els cadiraires van ser molt importants quan dominava el treball manual. Aquests artesans tenien molta feina.

Totes les cadires són bones per als qui es troben cansats. En canvi, no demanarà ningú asseure’s en una cadira elèctrica. Els seients són amics del nostre descans i és lamentable convertir-los en espais per fabricar la mort.