editorial

Assumint la complexitat

La reunió de la Junta de Seguretat i la carta del Govern de Puigdemont són passos per rebaixar la tensió social

2
Es llegeix en minuts
olerin44919696 barcelona 06 09 2018 pol tica  reuni n de la junta de segure180906213712

olerin44919696 barcelona 06 09 2018 pol tica reuni n de la junta de segure180906213712 / RICARD CUGAT

El nou clima que intenta crear a Catalunya el Govern de Pedro Sánchez va donar aquest dijous un dels seus primers fruits tangibles: els Mossos d’Esquadra s’integraran  els Mossos d’Esquadraal Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Una petició llargament reivindicada per la Generalitat i que es va fer especialment urgent després dels atemptats d’agost del 2017, en què es van evidenciar, més enllà de les polèmiques en públic i les declaracions partidistes, algunes llacunes en l’intercanvi d’informació entre els cossos policials i en el seu processament pels serveis d’intel·ligència. Aquest va ser el resultat més visible de la Junta de Seguretat que va presidir Quim Torra. Però possiblement no va ser el més important. Des del Govern es va assumir amb naturalitat que la seguretat és una competència de l’Estat, al mateix temps que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va expressar amb contundència que l’execució a Catalunya de les polítiques de seguretat correspon als Mossos.

L’acceptació de la complexitat de l’estructura territorial a Espanya per les dues administracions va permetre que al final de la reunió es reforcés, amb la roda de premsa conjunta del ministre i del conseller, la lleialtat entre cossos en una matèria tan sensible com és la seguretat dels ciutadans. Tot això va permetre trobar una sortida raonable a la polèmica sobre els llaços grocs a la via pública. Ministre i conseller van interpretar el fenomen de manera diferent, però van arribar a una conclusió similar: la neutralitat no s’ha de forjar a còpia de provocacions, sinó de respecte per totes les parts. Si aquestes parts atenen aquests arguments, el tema pot passar a la categoria de serp d’estiu.

La reunió de la Junta possiblement ha sigut un bon bàlsam per rebaixar la tensió social en els dies previs a la celebració de la Diada. La crida a la mobilització social de Torra en el seu discurs de dimarts va quedar matisada per la carta que els membres que van ser destituïts del Govern de Carles Puigdemont van fer pública. Una maniobra per donar imatge d’una unitat en el moviment independentista que ja és un clamor que no existeix, però que intenta encoratjar a la participació en la manifestació de la Diagonal. No obstant, conté un element destacable: els qui pateixen les conseqüències de la drecera de la unilateralitat, reconeixen ara que la independència és un procés "llarg i complex". Que no es recorre amb arengues i manifestacions en cap cas. Assumir la complexitat és un pas important.