L'escalfament global

Pobresa energètica d'estiu

Hem d'estar preparats per suportar onades de calor més freqüents i intenses en el futur

3
Es llegeix en minuts
ilu-pobreza-energetica-francina-cortes-27-08-2018

ilu-pobreza-energetica-francina-cortes-27-08-2018

Als països desenvolupats, l’energia és present en tot el que ens envolta. I resulta sorprenent que, sent un element vital pràcticament en tots els aspectes quotidians de les nostres vides, no li dediquem una atenció més àmplia i continuada.

Pensem-hi una mica. Ens escalfem a l’hivern i refresquem a l’estiu gràcies a l’energia. L’electricitat fa funcionar l’ordinador, la televisió i el mòbil. La nevera utilitza energia per conservar els aliments, i el forn o microones fan el mateix per cuinar. I prèviament, els aliments van ser conreats, recollits, processats, envasats i transportats des de qualsevol part del món, utilitzant energia en tots i cada una de les baules d’aquesta cadena. Bàsicament, les tasques que realitzem i els productes que utilitzem diàriament són possibles gràcies a l’energia.

Està clar que als països desenvolupats l’energia ens permet disfrutar d’una vida més confortable, a més de jugar un paper central en el funcionament dels nostres sistemes de salut. També ens ofereix unes possibilitats de viatjar i de comerciar pràcticament il·limitades. D’altra banda, cada vegada està més clar que les nostres vides giren al voltant de multitud de dispositius elèctrics que estan transformant les comunicacions i la informació. La combinació de tecnologia i energia ofereix sinergies que milloren la nostra vida, permetent-nos satisfer les nostres necessitats bàsiques de manera molt més eficient i, alhora, realitzar activitats més gratificants i valuoses.

Un paper fonamental 

Gairebé mai ens aturem a reflexionar sobre el paper fonamental que l’energia exerceix en les nostres vides. Una cosa que resulta completament natural si tenim en compte la comoditat i fiabilitat amb què disfrutem dels serveis de l’energia. N’hi ha prou aaccionar un interruptor i, de sobte, es fa la llum, o encenem un mòbil i immediatament ens connectem amb algú a qualsevol part del món. I tot això succeeix sense que la majoria dels ciutadans tinguin la més remota idea sobre el complicat procés que els permet disfrutar dels beneficis de l’electricitat. De forma semblant, poca gent és conscient de la complexitat que s’amaga darrere de la rutinària decisió d’omplir el dipòsit del seu vehicle. ¿Alguna vegada considerem la dimensió de la cadena activada perquè l’estació de servei disposi del carburant que ens disposem a consumir?

Necessitem una interrupció del subministrament o un augment de preus perquè el tema de l’energia susciti cert interès, no només entre els mitjans de comunicació i l’opinió pública, sinó el que és pitjor, entre bona part de la classe política i dels governants. I és que al món dels serveis de l’energia tot passa de forma tan aparentment simple i automàtica que només una contrarietat desperta la nostra atenció. Com diu Daniel Defoe a ‘Robinson Crusoe’, Daniel Defoe “mai sabem ponderar el veritable estat de la nostra situació fins que veiem com pot empitjorar, ni sabem valorar allò que tenim fins que ho perdem”.

El 2050, 
el número d’
aparells d’aire condicionat arribarà a 5.600 milions davant els 1.600 d’avui 

Notícies relacionades

Certament, les actuacions proactives i de prevenció són bàsiques en tota bona gestió energètica. Per il·lustrar aquest punt, n’hi ha prou a considerar els efectes de la passada onada de calor sobre l’increment del consum d’electricitat perl’ús intensiu d’aparells d’aire condicionat i ventiladors. Un fet aparentment puntual, que adquireix tota la seva rellevància si l’emmarquem en la perspectiva d’un futur immediat marcat pel gradual augment de les temperatures dictat per l’escalfament global. No en va, l’Agència Internacional de l’Energia preveu que la demanda mundial d’energia lligada a l’ús dels aires condicionats es tripliqui d’aquí al 2050, el que requerirà una nova capacitat elèctrica equivalent a la resultant de sumar les avui existents als EUA, la UE i el Japó. El 2050, el nombre d’aparells d’aire condicionat a edificis de tot el món arribarà a 5.600 milions, davant els 1.600 milions d’avui dia, la qual cosa equival a la venda d’una mica més de 4 noves unitats per segon durant els propers 30 anys.

Hem d’estar preparats per suportar onades de calor més freqüents suportar onades de calor i intenses en el futur. Caldrà adequar el sistema elèctric i millorar l’eficiència de refrigeració dels edificis. No tenim cap altra opció, però ¿quant ens costarà i quin percentatge de la població s’ho podrà permetre? Tot apunta que la pobresa energètica deixa de ser un problema centrat en els mesos freds d’hivern.