Gestos i política

L''Aquarius' sempre torna

Sánchez potser va confiar que l'acollida de refugiats a València remouria les consciències dels mandataris europeus

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44660312 a migrant sleeps on board the mv aquarius  in the mediterran180814171230

zentauroepp44660312 a migrant sleeps on board the mv aquarius in the mediterran180814171230 / GUGLIELMO MANGIAPANE

La política de gestos sol ser molt exitosa d’avui per a demà i sol presentar inconvenients per després. El retorn del’‘Aquarius’ era inevitable; perquè la mort s’ha instal·lat en unMediterrani que sempre oferirà unavia d’escapament als desesperats; perquè Itàliaté un especial interès aesgotar l’humanisme dels governs de la Unióque encara el practiquen; i perquè lesoenagés que encara naveguen viuen apressades per la urgència del minut i no dubten a promoure les contradiccions entre governs amics.

Res d’això va poder escapar-se a l’anàlisi de la Moncloa quan van optar peracollir els 630 refugiats al port de València, decidint organitzar una exhibició de la solidaritat amb magnificència. Una causa justa gestionada amb excés, com si fos el primer acte de solidaritat del país i com si fos l’últim; de tota manera, l’error en les maneres no li treia gens ni mica de valor a la decisió de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

El valor polític, no obstant, no pot quedar-se petrificat en l’instant de glòria, cal renovar-lo cada dia. I l’oportunitat no podia trigar a arribar, amb el mateix barco de protagonista, amb gent anònima idèntica als afortunats de fa dos mesos. L’Executiu de Sánchez no semblava tan entusiasmat; ara Espanya no era port segur segons la llei i no estant el barco a punt del desastre ja que el número de rescatats està molt per sota de la capacitat de l’‘Aquarius’ el perill era relatiu.

Una emergència menor, venia a dir la Moncloa; una valoració que permet intuir por de la campanya de l’efecte anomenada, mantinguda per la dreta, insensible a les desgràcies dels refugiats. Sánchez potser va confiar que l’episodi magnífic del primer ‘Aquarius’ remouria les consciències dels mandataris europeus, que donarien amb la solució al problema en una setmana. Brussel·les no és tan ràpida i ha estat a punt de quedar-se sol davant l’Aquarius; al final,el gest valencià va servir per a alguna cosa, i la reunió ambMerkel, també.