LA CLAU

Revés per als presos

L'èxit de Puigdemont enfront Llarena té un revés: entorpeix la rebaixa de la qualificació penal per als polítics empresonats i allunya l'expectativa de la seva posada en llibertat provisional

1
Es llegeix en minuts

L’independentisme celebra com un triomf la insòlita decisió del jutge Pablo Llarena de rebutjar l’entrega de Carles Puigdemont i retirar les euroordres cursades contra tots els fugitsCarles Puigdemont. Potser ho és per als guionistes de relats èpics, però difícilment pot jutjar-se avantatjosa una pena factual de 20 anys d’estranyament, durant els quals ni l’expresident,ni els exconsellersniMarta Rovira podran tornar a Espanya, a l’espera que prescriguin els delictes imputats.

Si la prioritat de Puigdemont era no conèixer les presons espanyoles i mantenir viva la flama del conflicte, sens dubte s’ha apuntat un punt a la partida que lliura amb Llarena. Però el revés de la seva victòria és una derrota dolorosa per als polítics independentistes empresonats en centres penitenciaris de la Generalitat.

El jutge ja va esgrimir les fugides del novembre i del març com a pretext per sostenir el risc de fuga dels polítics presos, i així els va negar la llibertat provisional,  però els seus disgustos a Bèlgica i Alemanya i la renúncia a les euroordres consolidaran aquest argument. En cas que fossin alliberats, argumentarà l’instructor, vuit mesos de presó i l’amenaça d’una condemna a 30 anys ja serien prou incentiu per travessar la frontera; però és que ara és públic i notori que a la resta d’Europa gaudirien de total llibertat i no serien perseguits per la justícia espanyola.

PACTE AMB LA FISCALIA

Notícies relacionades

Els contactes exploratoris per procurar l’excarceració dels presos no han donat fruits fins ara, tret d’un significatiu pronunciament del president Pedro Sánchez en què donava per bona l’entrega de Puigdemont només per malversació. Si Llarena l’hagués acceptat, la qualificació penal de la resta dels processats s’hauria hagut de rebaixar, i la posada en llibertat s’hauria accelerat.

Els presos també han perdut aquesta carta. Ara només els queda esperar fins al judici i intentar pactar amb la fiscalia l’assumpció de delictes castigats amb penes menys punyents.