Dues mirades

Aval de categoria

La Bíblia s'ha fet present com un element clau de moltes històries, l'argument de què es valen els dolents de la pel·lícula per fer de les seves amb un aval de categoria

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43133005 topshot   migrant caravan demonstrators climb the us mexico 180508110330

zentauroepp43133005 topshot migrant caravan demonstrators climb the us mexico 180508110330 / SANDY HUFFAKER

Des de 'La nit del caçador' fins al 'Cuento de la criada', per citar-ne només dos i per parlar només de cine, la Bíblia s’ha fet present com un element clau de moltes històries, l’argument de què es valen els dolents de la pel·lícula per fer de les seves amb un aval de categoria. Des del predicador Harry Powell i les seves arengues gòtiques fins als amos que procreen amb les esclaves fèrtils a base d’abjecció política i de cites d’Abraham, la Bíblia ha triomfat com un text que certifica la maldat. També ho feia Jules Winnfield, mentre assassinava a preu fet a 'Pulp Fiction', amb aquella famosa cita d’Ezequiel 25:17: "I faré contra ells grans revenges amb reprensions d’ira, i sabran que jo soc Jehovà quan dugui a terme la meva revenja”.

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, no ho va poder evitar i també va recórrer a les escriptures per justificar la separació forçosa de les famílies d’immigrants. Li va tocar el torn a San Pablo i la seva 'Carta als romans’: "Sotmeteu-vos a les autoritats que exerceixen el poder". El que potser no sap Sessions és que la Bíblia és un llibre immens i caòtic, divergent i convergent, heterogeni i contradictori. El mateix San Pablo diu als romans: "La indignació divina es revela des del cel contra tota impietat i injustícia dels homes". I afegeix que "Déu donarà tribulacions i angoixa a tot el que fa el mal". Dona per a molt el llibre sagrat, és com un xiclet.