30 maig 2020

Anar al contingut

EL NOU EXECUTIU

Ministeri d'Igualtat

Luca Pergiovanni

Ministeri d'Igualtat

Marta Roqueta

És hora de transversalitzar les polítiques de gènere, fer-les complir i retre comptes

El nou Govern socialista recupera el Ministeri d’Igualtat, amb Carmen Calvo al capdavant. La Federació de Dones Progressistes ha aplaudit la decisió, al considerar-la un missatge de reprendre l’agenda d’igualtat. La Comissió 8-M ho veu com un gest polític i demana actes eficaços i concrets, a l’espera de saber les prioritats del ministeri i el seu pressupost.

Les reticències de la Comissió 8-M són pertinents. Julian Walker, professor de la University College de Londres, parla de dues maneres d’entendre els ministeris d’igualtat. La primera es basa en una lògica sectorial. Així com hi ha un ministeri per a l’educació i un altre per a la sanitat, totes les polítiques en relació a les dones es concentren en un sol ministeri d’igualtat. La segona visió entén que la perspectiva de gènere ha de ser adoptada per tots els ministeris. El ministeri d’igualtat els assessoraria i els donaria eines perquè poguessin adoptar la perspectiva de gènere, a més de seguir les polítiques i avaluar-les.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Tenint en compte la situació espanyola, el model per al Ministeri d’Igualtat hauria de ser el segon. Per començar, el Govern central ha d’assegurar que la llei d’igualtat aprovada fa una dècada es compleixi i posar en marxa el pacte d’Estat contra la violència masclista. S’hi ha de sumar també la ratificació del Conveni 189 de l’OIT sobre treball decent per a les treballadores domèstiques i la creació d’un pla per valorar el treball de cures que vagi més enllà de la conciliació laboral. Aquestes mesures ja impliquen més ministeris, sense explicar que cada vegada són més les veus que demanen la inclusió de la perspectiva de gènere en educació i salut.

Davant d’aquesta situació, el meu dubte és si un Institut de la Dona amb més poder la podria haver afrontat, però entenc que el PSOE li vulgui donar més presència amb un ministeri. En qualsevol cas, un Ministeri d’Igualtat que no entengui que és hora de transversalitzar les polítiques de gènere, fer-les complir i retre comptes, naixerà limitat.