Anàlisi

Si us plau, no disparin al president, encara

Un Govern central socialista gestionant uns pressupostos del PP té tota la pinta d'un accident que està a punt de succeir

Rajoy ha triat ser desallotjat. Així havia de succeir per iniciar el relat que el PP farà servir en unes eleccions que veu properes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43572671 madrid  01 06 2018  pleno congreso de los diputados  moci n 180601134031

zentauroepp43572671 madrid 01 06 2018 pleno congreso de los diputados moci n 180601134031 / JOSE LUIS ROCA

Pot ser que en algun moment, al llarg d’aquests llargs dies, Pedro Sánchez s’hagi preguntat què se n’hauria fet d’ell i on seríem si hagués optat per una cosa semblant el 2016: buscar el suport de Podem i trencar el cordó sanitari que el Partit Popular havia aconseguit establir en el perímetre nacionalista, i que només els populars podien trencar a conveniència. En els propers mesos, quan menys ens ho esperàvem, ho esbrinarem.

Pedro Sánchez ha aconseguit reunir prou majoria per moure Mariano Rajoy de la presidència. Al triar no buscar el suport a Ciutadans per aconseguir-ho, ara té l’oportunitat de demostrar que també sap com aglutinar una majoria suficient per governar i demostrar als seus votants que existeix una alternativa progressista a l’opció conservadora representada pel PP i Cs. Ho haurà de fer, a més, amb la pressió del seu compromís de convocar eleccions com més aviat millor.

Sense la factura de la corrupció

El PNB no elegia entre dues ofertes, sinó entre dues credibilitats. Fins ahir als nacionalistes bascos els compensava pagar el preu de votar amb el PP perquè Rajoy els assegurava estabilitat i pressupostos. Ja no el veuen capaç de garantir ni una cosa ni l’altra i la sentència de la ‘Gürtel’ ha disparat els costos polítics de sostenir els populars. Pedro Sánchez tampoc no els pot assegurar ni els pressuposats ni que les eleccions es convoquin quan toca, però la seva presidència ve sense la costosa factura de la corrupció.

Albert Rivera i Rafael Hernando han servit durant les seves intervencions un aperitiu del tiberi de desqualificacions i melodrames que els populars i els taronges es disposen a fer sobre els suports nacionalistes a la moció. És el preu que haurà de pagar Sánchez per una majoria de Govern. Ell pot assumir-ho, el PSOE potser no. La bona notícia és que els vots nacionalistes ja no suposen un fruit prohibit, sinó que tornen a comptar com els altres.

Un Govern central socialista gestionant uns pressupostos del PP té tota la pinta d’un accident a punt de succeir. Serà un altre problema per a l’acabat d’elegir president. Els populars i els taronges només es deixaran de barallar per recordar-li que governa amb els seus comptes i, abans o després, Podem li reclamarà que deixi de fer-ho.

Notícies relacionades

Rajoy ha triat ser desallotjat de la Moncloa. Així havia de succeir per iniciar el relat que els populars faran servir en unes eleccions que veuen properes. Estan tan segurs que Sánchez no pot governar que semblen decidits a no utilitzar la seva majoria absoluta al Senat per autodestruir els seus pressupostos. Deslegitimar la presidència del líder socialista i reclamar el vot massiu dels seus per restituir el legítim president i venjar aquest afront serà el toc de corneta per reagrupar els seus dispersos votants.

Si algú al PP vol disputar a Rajoy el dret a intentar que la seva carrera política no acabi amb l’única moció perduda per un president d’Espanya, haurà de fer el pas i més li val estar preparat per a una bona baralla.