1
Es llegeix en minuts
lainz38086314 icult  claire bloom  candilejas180523202757

lainz38086314 icult claire bloom candilejas180523202757

Després de la mort Philip Roth, queden les seves novel·les. L’aforisme "per les seves obres els coneixereu" es pot aplicar fàcilment a l’escriptor que va jugar a esquivar-nos a tots barrejant com ningú la ficció amb la seva pròpia vida. Qualsevol que llegeixi 'El trastorn de Portnoy' l’acabarà convençut d’haver llegit una mena d’autobiografia, o almenys, part d’una autobiografia que es continuarà escrivint en novel·les posteriors, com 'La marca de l’home’ o 'Elegia'. És curiós, però, que malgrat aquesta voluntat de l’escriptor de mostrar-se tal com és a cada llibre, s’hagi de recórrer a un llibre aliè per conèixer-lo millor: em refereixo al que va escriure la seva segona esposa, l’actriu Claire Bloom, publicat aquí (Ed. Circe) amb el títol d’‘Adiós a una casa de muñecas’.

Notícies relacionades

Claire Bloom, que va ser la dona de Roth durant 17 anys (ignorant els consells dels amics: "No et casis amb Portnoy!"), va escriure, al separar-se, un llarg memorial de greuges, que el descrivia com un misogin capaç d’actuacions que podrien considerar-se com a mínim maltractament psicològic: deixar-li les maletes al carrer i no deixar-la entrar a casa en més d’una ocasió; prohibir que la filla adolescent de Claire, fruit d’un matrimoni anterior, visqués a la mateixa casa que ells, i fins i tot passar-li factura de diversos milions de dòlars com a indemnització pels anys viscuts en companyia.

Vaig anar al sopar amb Claire Bloom disposat a trobar-me amb l’animosa ballarina de 'Candilejas', però em vaig trobar una senyora de mirada trista i llargs silencis

Fa un any Claire Bloom va estar a Barcelona rodant 'Miss Dalí', de Ventura Pons, que va tenir l’amabilitat de convidar-me a sopar amb ella i altres companys de repartiment en un discret reservat de l’Eixample. Vaig estar temptat de portar-li el seu llibre perquè me'l firmés, però vaig desistir. I vaig fer bé. Perquè vaig anar a aquest sopar disposat a trobar-me amb l’animosa ballarina de 'Candilejas' i la genial actriu que havia tornat bojos Richard BurtonLaurence OlivierYul Brynner i Rod Steiger (el seu primer marit), entre altres. Però em vaig trobar una senyora de somriure educat, mirada trista i silencis llargs, molt llargs. I vaig entendre que em trobava davant de l’exdona de Philip Roth.