Al contraatac

¿Presidenta o secretària?

D'Elsa Artadi no en sabem gairebé res tret de la seva tenacitat. ¿Vol ser una presidenta de veritat o acceptarà el paper de secretària particular des de la distància de Puigdemont?

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42906632 barcelona  13 04 2018 reunion de la mesa del parlament  elsa180502110140

zentauroepp42906632 barcelona 13 04 2018 reunion de la mesa del parlament elsa180502110140 / FERRAN SENDRA

Sembla que el nostre futur és dona i es diu Elsa Artadi. La sobirania, la força política majoritària en el Parlament, sembla optar a favor que els catalans tornem a tenir aviat un Govern propi. Ha passat uns quants mesos entretingut en anades i vingudes sobre els seus candidats preferits a la presidència. Necessitava temps per despressuritzar-se després de l'aterratge forçós i catastròfic de Puigdemont. Se l'ha pres i finalment actua.

Els independentistes han explicat mil vegades qui volien que tornés a posar-se al capdavant de la Generalitat i la impossibilitat d'aconseguir-ho. En canvi, han mantingut un hermetisme absolut sobre una qüestió més important: per a què formaran un Govern. Les eleccions van donar dret a administrar políticament l'autonomia a unes formacions que no amaguen que menyspreen aquest plantejament. Però el seu dilema era autonomia –i ara amb l'economia vigilada– o res. Ara ja saben per experiència que si no obeeixen la Constitució tornarà a produir-se una intervenció fulminant del poder polític i judicial de l'Estat en defensa dels drets de la majoria popular no independentista que té aquest país.

Notícies relacionades

La nova Generalitat se sostindrà sobre terres movedisses. Una part de l'independentisme presumeix que ja hi ha –encara que hibernada– la República, en parla, la defensa i projecta anar apuntalant-la. Una altra, més nombrosa, aposta per obrir una etapa pragmàtica vivint tan bé com sigui possible dins d'Espanya. ¿Què farà Artadi, fins ara subordinada a Puigdemont, el més excitat de tots? ¿Presidirà una Generalitat de resistència i a la contra, tot i que posant la màxim cura a no transgredir les lleis i l'Estatut, o intervindrà activament en les pugnes espanyols (de les quals depèn també el benestar dels catalans) sobre la reforma constitucional, política territorial, model econòmic i qüestions socials que previsiblement acompanyaran l'esperat i pròxim enfonsament electoral del PP de Rajoy?

D'Elsa Artadi no en sabem gairebé res tret de la seva tenacitat. Per no saber, ignorem fins i tot si efectuarà una ruptura respecte a la seva gent i intentarà ser realment, discursos al marge, una presidenta de tots, els no independentistes inclosos. Hi ha una altra qüestió clau: ¿vol ser una presidenta de veritat o acceptarà el paper de secretària particular des de la distància de Puigdemont? Tindria molt poca gràcia que en aquest moment històric que la dona comença a veure reconegut el seu dret a la igualtat aquí tinguéssim una lamentable reminiscència de la subordinació del passat en la presidència mateixa de la Generalitat, d'aquella que predestinava l'home a ser el metge i la dona a quedar-se en infermera.