AMENACES D'UN MÓN MULTIPOLAR

Populisme i esperit de tribu a l'era digital

La UE ha de continuar protegint l'únic llibre de regles de la comunitat internacional que tanta prosperitat i pau ha aportat en els últims seixanta anys: la integració econòmica, les institucions multilaterals i els acords de comerç raonables.

3
Es llegeix en minuts
ilu-proteccionismo-era-digital-francina-cortes-03-05-2018

ilu-proteccionismo-era-digital-francina-cortes-03-05-2018

El ‘brexit' i l'elecció de Donald Trump el 2016 va crear la narrativa que les castigades classes mitjanes i baixes portarien al poder Marine Le Pen i l'extremista Geert Wilders als Països Baixos. L'esmentada previsió es va truncar davant de l'aclaparadora victòria d'Emmanuel Macron i els partits moderats holandesos. La projecció de creixement per a l'economia internacional és de 3,9% per a aquest any. Per primera vegada, des de la crisi financera internacional del 2007-08, l'any passat tant els països desenvolupats com els emergents i en via de desenvolupament van registrar altes taxes d'augment del seu PIB.

Però economies clau com el Brasil, Mèxic i Colòmbia poden estar dirigits per populistes a finals d'any. El ministre d'Economia del gabinet presentat per López Obrador va declarar que es respectaria el probable principi d'acord de renegociació de l'Acord de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA) que es pot anunciar els propers dies o setmanes. Però el reformisme de Peña Nieto no es mantindrà en cas de victòria de López Obrador. L'extremista de dretes Jair Bolsonaro -anomenat el Trump dels tròpics- pot ser el guanyador de les presidencials brasileres d'octubre. Un exdirigent del M-19 colombià encapçala els sondejos de les presidencials en l'aliat més gran dels EUA a l'Amèrica del Sud. I al juny Doug Ford, que presumeix de populista, pot convertir-se en primer ministre d'Ontario.

Accions coordinades davant el gegant xinès

El passat 1 de maig, Trump mantindrà amb una pròrroga d'un mes l'exempció atorgada a la UE de l'aranzel del 25% sobre la importació d'acer i 10% sobre la importació d'alumini aplicat a començaments de març. Amb la pròrroga i si es confirma el principi d'acord sobre el NAFTA, la UE descartaria els augments d'aranzels previstos contra Levi's, Harley-Davidson i bourbon dels EUA. Si és així, la Comissió Europea i Washington podrien coordinar les seves accions per, de manera raonable, obligar la Xina a acabar amb les seves pràctiques de transferències obligades de tecnologia i no protecció de la propietat intel·lectual. Washington, ja sota l'Administració Obama, va començar a restringir les activitats d'empreses tecnològiques xineses, i va vetar la compra de fabricants occidentals per part de capital xinès en el context de la competència per crear la xarxa 5G i altres tecnologies punta. S'ha prohibit vendre components al fabricant de ‘smartphones' xinès ZTE.

A l'encara preocupant còctel de populisme i proteccionisme s'hi afegeix el final de l'era de tipus d'interès baixos, que causarà estralls especialment en països amb nivells de deute públic i privat alts. Afortunadament, la tan ressentida austeritat germànica en la gestió de la crisi de l'eurozona significa que no només el nucli dur de l'eurozona, sinó que també Espanya (1,25%) i Portugal (1,63%) paguen bastant menys que els EUA (3%) per vendre els seus bons a deu anys. Els descensos de les places borsàries eren inevitables perquè els bancs centrals van poder mantenir els tipus d'interès en nivells molt baixos per fomentar el creixement i davant de la contenció de la inflació.

Popper va advertir
que l'"esperit de tribu" provoca un desig d'un món sense responsabilitat personal i és la font del nacionalisme i fanatisme religiós

Els gegants de tecnologia dels EUA

Si Trump suspèn l'acord amb l'Iran, aguditzarà la pujada del preu del petroli que l'Aràbia Saudita està aconseguint amb retallades de producció. La Unió Europea ha d'importar el 54% de la seva energia. Gràcies a la revolució del gas i petroli d'esquist, els EUA s'han convertit en el primer productor mundial combinat dels esmentats hidrocarburs, van exportar gas natural el 2017 per primera vegada en seixanta anys, i han reduït la proporció de l'energia en el seu dèficit comercial al 10%.

Notícies relacionades

En canvi, la valoració dels gegants de tecnologia dels EUA (Facebook, Amazon, Netflix, Google, els anomenats FANG) és vulnerable a la regulació i hostilitat manifesta de Trump. Des del 2016, els FANG han aportat el 20% de l'increment de l'índex de S&P, integrat per 500 empreses. Preveure amb rigor l'evolució de tantes variables polítiques, econòmiques i comercials és impossible. Popper va advertir que l'"esperit de tribu" provoca un desig d'un món sense responsabilitat personal i és la font del nacionalisme i fanatisme religiós.

La UE ha de continuar protegint l'únic llibre de regles de la comunitat internacional que tanta prosperitat i pau ha aportat en els últims seixanta anys: la integració econòmica, les institucions multilaterals i els acords de comerç raonables. La UE és el primer soci comercial de 59 països. Des d'aquesta confiança, la Comissió i el Tribunal Europeu de Justícia han d'aplicar el llibre de regles tant internament amb governs com el polonès com davant les amenaces d'un món multipolar.