Paral·lelismes transatlàntics

¿Patiran els demòcrates el mateix destí que el Partit Laborista de Corbyn?

El populisme d'esquerres de Corbyn, Sanders i Warren naufraga en un context de benestar econòmic

Es llegeix en minuts
¿Patiran els demòcrates el mateix destí que el Partit Laborista de Corbyn?

Boris Johnson va aconseguir la majoria més gran per al Partit Conservador a la Cambra dels Comuns des de 1987. L’exvicepresident i candidat a la nominació presidencialJoe Biden adverteix que el Partit Demòcrata s’està escorant excessivament a l’esquerra. El Partit Laborista deJeremy Corbyn prometia intervencionisme econòmic i la fiscalitat com a mitjà de redistribució de renda. A causa del seu idioma comú i història compartida, van poder forjar la seva relació especial fruit del relleu del Regne Unit pels EUA com a primera potència mundial el 1918. El Regne Unit va gestionar magistralment el seu declivi des del segle XIX fins al referèndum que el ‘brexit’ va guanyar per 52% a 48% el juny del 2016.

Johnson tindrà fins el 2024 una majoria molt extensa de 80 diputats als Comuns. Té prou carisma i energia peraconseguir alguna cosa més que el ‘brexit’ i un acord amb la UE. Des de 1979, els conservadors han governat durant 27 anys i els laboristes només durant 13 sota els moderatsTony Blair iGordon Brown. Donald Trump disfruta d’una majoria republicana en el Senat.L’‘impeachment’  serà curt i fracassarà. El quadro macroeconòmic dels EUA és extraordinari: la taxa d’atur més baixa en 50 anys (3,5%), un període d’expansió del PIB de 10 anys, rècords borsaris i increments salarials raonables. Trump va disminuir els impostos a les classes mitjanes i els rics i la seva reforma tributària ha comportat la repatriació de beneficis de les seves multinacionals. Ha nomenat dos membres del Tribunal Suprem i 200 jutges federals conservadors amb un mandat vitalici. També ha complert la seva promesa de renegociar tractats comercials amb Corea i el Tractat entre Mèxic, els Estats Units i el Canadà (T-MEC) que substituirà el TLCAN. L’acord comercial amb la XinaXinainclou concessions substancials de Pequín.

L’aïllacionisme i unilateralisme de Trump té antecedents en el moviment America First d’entreguerres i la tardana tot i que decisiva entrada dels EUA en la primera i segona guerra mundial. El Partit Republicà s’ha radicalitzat progressivament cap a la dretades de Bush pare, primer amb Bush fill, després amb el Tea Party i des del 2016 amb Trump. Obama va avisar que els nord-americans volen millores graduals i no les revolucions contra les elits econòmiques i financeres que propugnen els senadorsBernie Sanders iElizabeth Warren.Tots dos prometen sanitat universal sense copagament, universitat gratuïta, sanitat gratuïta i un camí ràpid a la ciutadania als 12 milions d’immigrants il·legals i compensacions als afroamericans per l’esclavitud. Són mesures que mai aconseguirien una majoria en el Congrés.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Et pot interesar

Els demòcrates compten amb diversos candidats moderats: Joe Biden, l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, l’exalcalde Pete Buttigieg i la senadora Amy Klobuchar. Als nord-americans els preocupa el cost de la sanitat i l’educació i el futur dels seus llocs de treball en vista de l’avenç tecnològic.

La línia dura contra el terrorisme, immigració i criminalitat caracteritza el populisme de dretes de Trump i Johnson. El populisme d’esquerres de Corbyn, Sanders i Warren naufraga en un context de benestar econòmic. El ‘brexit’ aprovat pels Comuns estipula que el Regne Unit es retirarà de la UE a finals del 2020 tot i que no hi hagi acord comercial amb la UE. Trump i Johnson volen un acord de lliure comerç bilateral sense les normatives laborals i mediambientals de la UE. Si els demòcrates elegeixen un radical per enfrontar-se a Trump aquest escenari podria complir-se.