Paral·lelismes transatlàntics

¿Patiran els demòcrates el mateix destí que el Partit Laborista de Corbyn?

El populisme d'esquerres de Corbyn, Sanders i Warren naufraga en un context de benestar econòmic

2
Es llegeix en minuts
ilu-hoy

ilu-hoy

Boris Johnson va aconseguir la majoria més gran per al Partit Conservador a la Cambra dels Comuns des de 1987. L’exvicepresident i candidat a la nominació presidencialJoe Biden adverteix que el Partit Demòcrata s’està escorant excessivament a l’esquerra. El Partit Laborista deJeremy Corbyn prometia intervencionisme econòmic i la fiscalitat com a mitjà de redistribució de renda. A causa del seu idioma comú i història compartida, van poder forjar la seva relació especial fruit del relleu del Regne Unit pels EUA com a primera potència mundial el 1918. El Regne Unit va gestionar magistralment el seu declivi des del segle XIX fins al referèndum que el ‘brexit’ va guanyar per 52% a 48% el juny del 2016.

Johnson tindrà fins el 2024 una majoria molt extensa de 80 diputats als Comuns. Té prou carisma i energia peraconseguir alguna cosa més que el ‘brexit’ i un acord amb la UE. Des de 1979, els conservadors han governat durant 27 anys i els laboristes només durant 13 sota els moderatsTony Blair iGordon Brown. Donald Trump disfruta d’una majoria republicana en el Senat.L’‘impeachment’  serà curt i fracassarà. El quadro macroeconòmic dels EUA és extraordinari: la taxa d’atur més baixa en 50 anys (3,5%), un període d’expansió del PIB de 10 anys, rècords borsaris i increments salarials raonables. Trump va disminuir els impostos a les classes mitjanes i els rics i la seva reforma tributària ha comportat la repatriació de beneficis de les seves multinacionals. Ha nomenat dos membres del Tribunal Suprem i 200 jutges federals conservadors amb un mandat vitalici. També ha complert la seva promesa de renegociar tractats comercials amb Corea i el Tractat entre Mèxic, els Estats Units i el Canadà (T-MEC) que substituirà el TLCAN. L’acord comercial amb la XinaXinainclou concessions substancials de Pequín.

L’aïllacionisme i unilateralisme de Trump té antecedents en el moviment America First d’entreguerres i la tardana tot i que decisiva entrada dels EUA en la primera i segona guerra mundial. El Partit Republicà s’ha radicalitzat progressivament cap a la dretades de Bush pare, primer amb Bush fill, després amb el Tea Party i des del 2016 amb Trump. Obama va avisar que els nord-americans volen millores graduals i no les revolucions contra les elits econòmiques i financeres que propugnen els senadorsBernie Sanders iElizabeth Warren.Tots dos prometen sanitat universal sense copagament, universitat gratuïta, sanitat gratuïta i un camí ràpid a la ciutadania als 12 milions d’immigrants il·legals i compensacions als afroamericans per l’esclavitud. Són mesures que mai aconseguirien una majoria en el Congrés.

Notícies relacionades

Els demòcrates compten amb diversos candidats moderats: Joe Biden, l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, l’exalcalde Pete Buttigieg i la senadora Amy Klobuchar. Als nord-americans els preocupa el cost de la sanitat i l’educació i el futur dels seus llocs de treball en vista de l’avenç tecnològic.

La línia dura contra el terrorisme, immigració i criminalitat caracteritza el populisme de dretes de Trump i Johnson. El populisme d’esquerres de Corbyn, Sanders i Warren naufraga en un context de benestar econòmic. El ‘brexit’ aprovat pels Comuns estipula que el Regne Unit es retirarà de la UE a finals del 2020 tot i que no hi hagi acord comercial amb la UE. Trump i Johnson volen un acord de lliure comerç bilateral sense les normatives laborals i mediambientals de la UE. Si els demòcrates elegeixen un radical per enfrontar-se a Trump aquest escenari podria complir-se.