Al contraatac

'La manada'

És bastant al·lucinant l'aparició estel·lar del ministre de Justícia, Rafael Catalá, des que es va fer pública la sentència de 'La manada'

2
Es llegeix en minuts
lainz43143886 valencia 1 5 2018 econom a  primero mayo   valencia  manifes180501163239

lainz43143886 valencia 1 5 2018 econom a primero mayo valencia manifes180501163239 / Miguel Lorenzo arts fotografia

La sentència contra ‘La manada' ha provocat commoció social. És molt difícil d'entendre per a qualsevol que es doni per bona la versió de la jove agredida a Pamplona per aquests cinc individus, però que alhora es negui l'existència de violència i es limiti a un abús sexual que redueix la condemna a nou anys de presó. La llei és clarament il·lògica, perquè sembla de sentit comú que un abús, fins i tot encara que no sigui sexual, implica necessàriament que una persona en violenta una altra. Almenys, jo ho veig així.

El que crec que és inadmissible és el contingut del vot particular. El senyor jutge està en el seu dret de considerar que els cinc agressors han de ser absolts. Afortunadament, no va ser l'opinió majoritària d'aquest tribunal. Veurem què diuen instàncies més altes. Tanmateix, els termes en què Ricardo González descriu el que va succeir en aquell portal de Pamplona el juliol de 2016 són un insult. En aquest vídeo que van gravar els agressors sense el consentiment de la víctima, per cert, no es veu en la jove ni una gota de la «gresca» i l'«alegria» de què parla el jutge. Ni tan sols l'advocat d'aquests cinc individus no diu que comparteixi aquestes expressions.

També em produeix bastant fàstic la part del vot particular en la qual aquest González assenyala que, fins i tot en relacions no consentides, «pot arribar a sentir-se i expressar-se excitació sexual». Reflecteix una sorprenent falta d'empatia i un pertorbador concepte de les relacions humanes, entre altres coses. Així mateix, aquest jutge retreu a la víctima les contradiccions i llacunes del seu testimoni. Seria interessant que comptés també la quantitat de vegades que El prenda no va voler recordar aspectes importants d'aquella tràgica nit durant el seu interrogatori.

Notícies relacionades

En tot cas, i amb algunes expressions vomitives del vot particular de la sentència, és bastant al·lucinant l'aparició estel·lar del ministre de Justícia des que aquesta es va fer pública. Primer, va dir que les penes de nou anys li semblaven «altes». Després, veient l'embolic al carrer, va anunciar reformes legals en temps rècord. I al final, ha acabat assenyalant el jutge González com a algú amb un «problema singular» que tots coneixen i que l'hauria fet mereixedor d'una actuació «preventiva» del CGPJ.

La frase de Catalá començava amb un «m'han dit...». Però, això què és? Una presa de pèl? Si sap alguna cosa, que ho faci públic. Ningú del PP, del Govern o del poder judicial ha estat capaç d'aclarir a què es refereix el ministre. Assenyalar jutges d'aquesta manera tan rònega no crec que formi part de les seves atribucions. Però si el que li han dit és tan alarmant, que li ho expliqui a qui correspongui perquè actuï en conseqüència.