LLARG TERMINI

Criteria o tornar a començar

L'aliança ACS-Atlantia per quedar-se amb Abertis i Cellnex i l'entrada de dos grans fons d'inversió a Gas Natural suposen ara una nova etapa per a Criteria que encara és una incògnita

1
Es llegeix en minuts
Imatge de la sortida a borsa de Criteria, el 10 d’octubre del 2007.

Imatge de la sortida a borsa de Criteria, el 10 d’octubre del 2007. / ARXIU / ALBERT BERTRAN

El 10 d'octubre del 2007, poc abans que la crisi financera enfonsés els mercats, Criteria Caixa Corp va sortir a borsa a un preu per acció de 5,25 euros, que donava un valor de 17.260 milions d'euros. L'operació pilotada fa una dècada per Isidre Fainé i Francisco Reynés va consistir a traspassar totes les participacions industrials de La Caixa a un vehicle financer i treure'l al parquet.

En aquell moment, no es va entendre. La premsa va publicar que no tenia sentit invertir en Criteria (amb participades com Gas Natural, Repsol o Abertis) si un inversor podia anar directament al mercat. La Caixa va replicar tres coses: que l'acció sortia amb descompte, que incorporava la gestió especialitzada de La Caixa en els consells de les participades, i que Criteria creixeria amb compres en el futur aportant valor. La jugada va consistir que quan la crisi financera va explotar, La Caixa ja comptava amb una societat cotitzada a la qual li va poder traspassar el negoci bancari de La Caixa i crear un banc, que és avui CaixaBank.

Notícies relacionades

Fainé no ha explicat mai públicament si l'anticipació va ser fruit de la intuïció que les caixes s'ensorrarien durant la crisi una darrere l'altra, o de l'atzar. En tot cas, CaixaBank és avui un banc cotitzat en què la majoria està controlada en última instància per la Fundació Bancària La Caixa, dipositària de l'Obra Social, amb un pressupost anual que supera els 500 milions.

Criteria és avui la societat hòlding d'inversions no cotitzada que gestiona el patrimoni de la Fundació Bancària, del qual destaquen Abertis, Gas Natural, Cellnex, Inbursa i Bank of East Asia. L'aliança ACS-Atlantia per quedar-se amb Abertis i Cellnex i l'entrada de dos grans fons d'inversió a Gas Natural suposen ara una nova etapa per a Criteria que encara és una incògnita. El hòlding ingressarà per la seva participació en Abertis més de 3.300 milions, dels quals 2.000 aproximadament seran dividends. Amb aquesta quantitat, vol créixer amb compres per garantir el futur de l'Obra Social. El relat recorda els orígens de Criteria. Un punt de retorn una dècada després per tornar a començar.