El 8 de març

Vaga Feminista: ¿què és el que no vol entendre el PP?

És una convocatòria construïda des de les mateixes dones, que pretén tenir un efecte apoderador

2
Es llegeix en minuts
fcasals42389467 opinion  ilustracion de maria  titos180304131339

fcasals42389467 opinion ilustracion de maria titos180304131339

Nombrosos articles ja han explicat que la vaga feminista convocada per al 8 de març va molt més enllà d’una vaga laboral. La vaga feminista vol reivindicar el dret de les dones a viure sense violències, en entorns laborals equitatius, el dret a no ser considerades productes de consum, que la perspectiva feminista i laica sigui present en l’educació i, per últim i sens dubte un dels elements més importants, que tota la feina de cures que proporcionem i hem proporcionat les dones sigui reconeguda com un dels pilars fonamentals per al sosteniment de la vida. Ni més ni menys. El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, no de l’home. Aquest fet no pretén confrontar de cap manera, tal com anuncia la senyora María Dolores de Cospedal. Pretén visibilitzar quina és la situació de les dones. Desgraciadament una vaga feminista requereix un abast molt més ampli que una vaga laboral tradicional essencialment pensada per homes i per a homes. Requereix un abast més ampli perquè la vulneració de drets és més profunda i tenyeix tots els àmbits de la nostra vida i perquè totes les feines vinculades a l’àmbit reproductiu i de cuidar no estan recollides en cap conveni laboral fins i tot sent imprescindibles. 

La vulneració de drets de les dones tenyeix tots els àmbits de les nostres vides perquè les feines de l’àmbit reproductiu i de la cura de les persones no figuren en cap conveni laboral.Per un altre costat, no deixa de semblar-me irònic que la senyora Cospedal també argumenti que no totes les dones tenen la possibilitat de fer aquesta vaga. Al·ludeix aquí a aquelles que estan l’atur, en règim d’autònomes, treballant en negre o simplement sense papers. És cert. Moltes d’aquestes dones no podran fer-la plenament aquesta vaga, però és evident que, en gran mesura, la responsabilitat que moltes dones es trobin en aquesta situació té a veure amb les polítiques econòmiques neoliberals i sense perspectiva de gènere desenvolupades pel PP. Dit això, la iniciativa de la vaga proposa accions a nivells diferents: personals, familiars, laborals, de consum, etcètera, que permeten que cada una s’hi vinculi en la mesura que pugui i vulgui evitant d’aquesta manera l’efecte elitista d’una vaga pensada només per a dones ben posicionades. És una vaga construïda des de les dones, que pretén tenir un efecte apoderador. Que prenguem consciència dels nostres drets i de la nostra força siguin quines siguin les nostres circumstàncies vitals.

Notícies relacionades

Tambéconvé destacar que el PP fa referència al pacte d’Estat contra la violència de gènere per negar-se a recolzar la vaga. El pacte no cobreix, ni de bon tros, totes les expectatives del feminisme com a resposta a les necessitats de les dones respecte a les violències masclistes. No podem dir llavors que el pacte d’Estat invalida qualsevol possibilitat de seguir reivindicant en aquest sentit, i menys, el 8 de març. Queda molt per fer. Per tant, senyora Cospedal: ¿per què el seu partit no pot recolzar la vaga feminista? H

Psicòloga social.