La clau

Una brigada politicosocial als Mossos

Els fonaments del país tremolaven quan el tripartit va intentar frenar els abusos policials. Avui no tremolen ni els envans conillers al descobrir-se que la polícia catalana controlava a polítics i periodistes

1
Es llegeix en minuts
74355d30-58f1-471f-b456-fda9fb07e280

74355d30-58f1-471f-b456-fda9fb07e280

El descobriment d’una mena de brigada politicosocial als Mossos, que controlava i espiava polítics i periodistes i intentava piratejar bases de dades de ciutadans, suggereix una interessant retrospectiva.

A partir del 2006, Joan Saura, conseller d’Interior del Govern de José Montilla, es va obstinar a posar límit als abusos policials. Va impulsar el codi ètic dels Mossos, va instal·lar càmeres a les comissaries i va denunciar les abominables escenes que van gravar algunes d’elles.

De sobte, tremolaven els fonaments de la nació. El corporativisme policial i la dreta nacionalista i el seu conglomerat mediàtic van dictar una fàtua contra Saura. El conseller va ser fustigat, ridiculitzat, vilipendiat i humiliat. Els convergents, finalment, creien haver trobat la bretxa definitiva en l’inestable edifici del tripartit.

El retorn de la dreta nacionalista al poder el 2010 va suposar la derogació del codi ètic dels Mossos i el retorn al dissimulació institucional dels abusos. Encara ressona al Parlament l’eco de les falsedats del conseller Felip Puig sobre la mutilació d’Ester Quintana per un projectil dels Mossos d’Esquadra. I les hemeroteques donen fe dels intents del seu successor Ramon Espadaler i del cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de desacreditar les investigacions sobre la mort de José Andrés Benítez, que va ser apallissat al carrer per una patrulla.

Divinitzant Trapero

Notícies relacionades

Entre el 2010 i el 2016 hi va haver un degoteig de condemnes per abusos policials. L’agost del 2017, la reacció dels Mossos davant l’atemptat gihadista de Barcelona va brindar a la policia catalana l’ocasió de congraciar-se amb la ciutadania i al Govern independentista, de presumir d’estructura d’Estat.

Mentre la commoció ciutadana i la propaganda secessionista divinitzaven Trapero, la brigada politicosocial dels Mossos seguia fent de les seves. La vigília de l’aprovació de l’article 155, va intentar destruir documents reveladors de les seves activitats il·legals. Avui, això està al descobert però no tremolen els fonaments de la nació, ni tan sols els envans conillers. Com canvien els temps, ¿oi?