Anàlisi

Embarassos adolescents i homes absents

Darrere una mare menor d'edat, s'hi amaguen patrons culturals masclistes

2
Es llegeix en minuts
fsendra42135313 barcelona 16 02 20018  reportaje madres adolescentes  gabrie180220143143

fsendra42135313 barcelona 16 02 20018 reportaje madres adolescentes gabrie180220143143 / FERRAN NADEU

El 2015, la mitjana d’edat de les dones que eren mares per primer cop a Europa era de 29 anys. Cada vegada s’allarga més a causa de la precarietat salarial de les parelles, els alts costos econòmics de la criança i les escasses ajudes a la infància. Davant aquesta norma convencional d’endarrerir l’edat de maternitat, despunta el problema dels embarassos adolescents. Un problema agreujat a Espanya, ja que la taxa de fecunditat entre les noies menors de 19 anys és la mateixa ara que el 1997. Es tracta d’un problema amb causes estructurals com a problema públic que és. Aquesta és la dificultat: veure-ho com un assumpte individual i privat en lloc d’un desafiament preventiu i un desafiament per a la igualtat d’oportunitats de les nenes mares i els seus fills.

Els experts coincideixen a aïllar tres causes recurrents: a) condicions de privació socioeconòmica; b) pertinença a famílies desestructurades i c) baix nivell educatiu de l’adolescent i la seva família. També sabem que existeix un risc més alt de maternitat adolescent als països amb alta desigualtat social com els Estats Units i el Regne Unit respecte a estats més igualitaris i amb més cohesió social com Suècia i Nova Zelanda, segons reporta Kate Pickett

Entre les 1.069 mares catalanes menors de 19 anys, el 40% eren immigrants. En canvi, la taxa de mares immigrants sobre el total dels 68.974 naixements del 2016 va ser del 26%. A primera vista es pot posar l’accent en la vulnerabilitat social i educativa que fa limitar l’accés a l’educació sexual i els contraceptius d’aquestes noies. Però aquest tipus d’explicacions sempre deixen de costat la figura més determinant: la de l’home que embarassa una adolescent i després no exerceix de pare. 

Una investigació d’Alessandro Gentile sobre el tema destaca que els pares biològics del 10% dels parts adolescents són homes de més de 30 anys que es desentenen de la seva responsabilitat. El pare absent simbolitza bé de quina manera la dominació sexual masculina segueix quedant impune mentre la moral social recrimina i censura l’adolescent. Si són immigrants s’hi afegeix el prejudici racista i se n’oblida la pobresa i la vulnerabilitat. 

Notícies relacionades

La maternitat adolescent amaga el problema més ampli dels embarassos adolescents. El 2016, el 64% de les gestacions de menors de 19 anys van ser interrompudes voluntàriament a Catalunya. Amb la llei de l’avortament del PP s’ha restringit una mica l’accés, però segueixen sent les adolescents de classe mitjana les que més l’utilitzen per evitar la maternitat. Tan sols veiem adolescents pobres que decideixen tenir la criatura, moltes d’elles mares coratge amb l’ajuda d’entitats socials. 

Però l’iceberg és més profund i té a veure amb el poder sexual masculí, el reforç de patrons culturals masclistes i el mite romàntic de subordinació femenina. És un fenomen més transversal i interclassista del que sembla. Noies que complauen homes amb sexe sense protecció, que són enganyades i utilitzades per al plaer masculí sota promeses d’amor i compromís. Dominació masculina sense lligams en una societat que és inclement amb la dona i les nenes