Dues mirades

Polèmica és una...

La fira d'art ARCO diu que retira la peça sobre els presos polítics espanyols contemporanis "per evitar polèmica". ¡Però si ARCO viu d'això! ¡De les polèmiques que perjudiquen la visibilitat!

1
Es llegeix en minuts

La galerista Helga de Alvear ha decidit retirar del seu estand la sèrie de 24 fotografies de Santiago Sierra titulada ’Presos Polítics a l’Espanya Contemporània’. / EFE VÍDEO

Orwell i el seu newspeak disfrutarien molt, aquests dies, a l’escenari de la realitat espanyola. Un exemple ens l’ofereix ARCO, la fira d’art contemporani. A veure, anem a pams. Si ARCO es distingeix per alguna cosa és per les polèmiques anuals que suscita. Hi ha hagut de tot, en aquesta fira de les vanitats artístiques. Un any, es va exposar un vas de duralex, mig buit o mig ple d’aigua, que es venia per 20.000 euros. Un vas. No fa gaire edicions, Eugenio Merino va presentar una escultura realista de Franco, entaforat en una nevera. I així, tantes polèmiques com vulguin.

Molt d’enrenou, sí, però la censura arriba ara, amb la peça 'Presos polítics espanyols en l’Espanya contemporània', l’obra de Santiago Sierra on, entre d’altres, hi ha les imatges pixelades de Sànchez i Junqueras. ARCO diu que la retira «per evitar polèmiques» i que ho fa «des del màxim respecte a la llibertat d’expressió». Mostrar-la, afegeix, «perjudicaria la visibilitat del conjunt dels continguts d’ARCO». ¡Però si ARCO viu d’això! ¡De les polèmiques que perjudiquen la visibilitat! Jo emmarcaria el comunicat de la fira i l’exposaria en una sala deserta i freda. Després, censurarien la instal·lació amb una nota que diria que volen evitar polèmiques. I després, a la mateixa sala, emmarcaria els dos comunicats. I així, en un bucle, fins a l’infinit. ¿I el títol? Polèmica és una polèmica, una polèmica, polèmica, perquè quedés ben intel·lectual.