ESTRATÈGIES ELECTORALS

On acaba la política i on comença el sentit comú

¿Els 'indepes' no creuen que jugades tan surrealistes com les seves no acabaran per fer pujar (encara més) els vots de Ciutadans?

1
Es llegeix en minuts
jcarbo41918955 puigdemont180205131636

jcarbo41918955 puigdemont180205131636 / YVES HERMAN

Lupe Valdez, llatina i lesbiana, 70 anys, es presenta com a candidata a governadora de l'estat de Texas contra l'actual governador, el republicà Greg Abbott. Valdez surt amb una campanya de 46.000 dòlars contra els 43 milions d'Abbot. El més curiós és que té possibilitats de guanyar en un dels estats més conservadors de tots els Estats Units. Els republicans segueixen tenint una presència formidable a les zones rurals. No hi ha hagut cap governador demòcrata a Texas des del 1994. Però... Lupe pot guanyar.

Entre la massa d'electors hi ha gent que sempre vota un mateix partit i no canvia mai d'opinió. Bé perquè es beneficia d'una xarxa clientelar, bé perquè la seva família sempre ha votat el mateix, bé perquè sigui una senya d'identitat. Però hi ha un nombre d'indecisos que poden canviar la seva intenció de vot. Tota campanya electoral es dirigeix a ells. 

La candidata Lupe Valdez repeteix molt una frase: «Recuperar el sentit comú». Perquè sap que es dirigeix a gent que pensava votar republicà però que pot canviar de vot. Per això, Valdez amagarà la seva nòvia. Apareixerà sola i sense el seu suport a tots els mítings.

Molt vot flotant

Notícies relacionades

És a dir, que arriba un moment en què quan un president escriu coses tan delirants com «el meu botó nuclear és més gran que el teu», els seus propis votants es comencen a qüestionar on comença la política i on acaba el deliri. I poden canviar de bàndol per pura por. Hi ha molt vot flotant, que no és fidel a un partit determinat. Per això Lupe, per captar aquests votants, conservadors i homòfobs, amaga la nòvia. Pensa que un exvotant republicà pot acabar votant una llatina, però no una llatina lesbiana.

Una cosa semblant pot acabar passant a Catalunya. Perquè, ¿on acaba la política i on comença el deliri? ¿Els indepes no creuen que jugades tan surrealistes com les seves no acabaran per fer pujar (encara més) els vots de Ciutadans? ¿No hauria sigut més assenyat simplement renunciar a Puigdemont i escollir qualsevol altre candidat de la llista per ser el president? En fi… Quan vegis la barba del teu veí tallar...