EDITORIAL

La visita d'Erdogan al papa Francesc

La trobada coincideix amb la intervenció directa de Turquia en la guerra de Síria

1
Es llegeix en minuts
jcarbo41919578 papa erdogan180205192129

jcarbo41919578 papa erdogan180205192129 / Alessandro Di Meo

El papa Francesc no deixa escapar cap oportunitat per deixar clara la seva posició. Es va cobrar la gens diplomàtica plantada de gairebé 20 minuts que li va fer el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en visita oficial al Vaticà regalant-li un medalló que representa un àngel de la pau estrangulant el dimoni de la guerra. La visita coincideix amb la intervenció directa de Turquia en la guerra de Síria, concretament contra les milícies kurdes.

Les relacions entre el centre del catolicisme mundial i una Turquia en plena islamització política i social poden definir-se com a discretes. L’última visita d’un president turc a la Santa Seu va tenir lloc el 1959, quan encara no hi havia relacions bilaterals entre el Vaticà i Ankara. El clima del viatge que va fer Francesc a Turquia el 2014 va ser escassament cordial. Durant una visita a Armènia el 2016, l’ús que el Pontífex va fer de la paraula genocidi, definició rebutjada per Turquia per definir les massacres que hi van tenir lloc el 1915 i 1916, va desfermar una onada de crítiques al Vaticà.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ara no obstant, a Erdogan li convé millorar les relacions en un moment en què la porta d’Europa segueix tancant-se. La decisió del president Trump de traslladar l’ambaixada dels EUA de Tel Aviv a Jerusalem els ha acostat, ja que tots dos són contraris a aquest canvi. Aquesta qüestió va ser un dels punts clau de l’audiència. No obstant, es va incloure en un context sobre la pau i l’estabilitat a la regió mitjançant el diàleg, cosa que la intervenció militar de Turquia a Síria dificulta.