La clau

Una democràcia en retrocés

L'Estat s'està deixant bocins de democràcia en la seva lluita sense treva contra l'independentisme, i això contribuirà a consolidar-lo

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40693020 barcelona 26 10 2017 politica carles puigdemont hace una dec180202092311

zentauroepp40693020 barcelona 26 10 2017 politica carles puigdemont hace una dec180202092311 / FERRAN NADEU

En el seu combat sense treva contra la dirigència de l'independentisme català, l'Estat s'hi està deixant bocins de democràcia. Les imatges repressives de l'1-O van ser el pròleg d'una bateria de decisions governatives i judicials que, fins i tot podent ser ajustades a llei, són percebudes com un abús de l'estat de dret. Tot això, davant la complaença acrítica de l'opinió pública espanyola, que ho justifica en nom de la defensa d'un bé superior: la unitat de la sobirania nacional.

Ja no és només un mantra sobiranista: l'estudi del 2017 de la Unitat d'Intel·ligència de The Economist rebaixa de 8,30 a 8,08 el ràting democràtic d'Espanya, que respecte a l'any anterior perd dues posicions en el rànquing i s'acosta a l'estatus de “democràcia imperfecta”. La dada és rellevant, ja que al fòrum de Davos el rei Felip va esgrimir l'informe del 2016 d'aquest think tankthink tank per proclamar que Espanya és "una democràcia madura, sòlida i forta".

L'últim episodi d'aquesta deriva l'ha firmat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena al mantenir a la presó Joaquim FornJoaquim Forn al·legant la "incertesa" sobre el fet que "la voluntat política majoritària [a Catalunya] sigui respectar l'ordre legal per aconseguir l'aspiració d'independència que encara avui comparteix l'investigat". No n'hi ha prou que l'exconseller renunciï a l'unilateralisme i a la seva acta de diputat; per al jutge, el risc de reincidència es basa en la seva ideologia.

Notícies relacionades

Aquesta i altres resolucions de l'instructor traspuen un esperit inquisitorial: encara que formalment defensa que les tesis independentistes són defensables en democràcia -sempre que no es conculqui la llei-, vincula l'empresonament preventiu dels imputats a les idees que professen, i fins i tot a actes de tercers, com Carles Puigdemont.

Escarment polític

En els raonaments del jutge, i també en els del Govern de Mariano Rajoy, subjau el propòsit d'humiliar els líders independentistes exigint-los una capitulació en tota regla. Un escarment polític que desborda les fronteres del dret i només contribuirà a solidificar, i fins i tot a ampliar, la base social de l'independentisme.