El futur econòmic de la UE

Europa: solidaritat o disciplina

S'han de revisar els defectes de construcció de la zona euro malgrat que la bonança actual no hi inviti

3
Es llegeix en minuts
jjubierre3730341 euro161230125550

jjubierre3730341 euro161230125550 / KAI PFAFFENBACH

¿Què necessita la Unió Europea? Preguntem a un alemany, un finlandès o un austríac i ens dirà que disciplina; preguntem a un francès, un espanyol o un italià i ens dirà que solidaritat entre Estats. És clar que tots admetran que les dues coses fan falta, però en proporcions molt diferents.

Pensant en crisis financeres com les que hem viscut en els últims anys, els primers diran que s'han de muntar mecanismes que evitin la crisi i, si es presenten, que evitin el contagi a altres països, i quan es resolguin, que deixin clar a tots que amb aquestes regles no s'hi juga. Mentre que els segons diran que sí, que és veritat, però que quan es produeix una crisi financera i la seva consegüent recessió i augment de l'atur, el que s'ha de fer és atenuar aquests problemes que, d'una altra manera, acaben tenint un cost molt gran per als ciutadans, no només del país afectat, sinó també dels altres. Perquè, al final, el que està en joc és la supervivència de la Unió Econòmica i Monetària, de l'euro.

Un cercle viciós

Darrere d'aquests debats hi ha una sèrie de defectes en l'elaboració de la zona euro, i en els últims anys en patim les conseqüències. Primer, un cercle viciós entre risc bancari i deute sobirà: els bancs nacionals tenen molt deute del Govern del seu propi país, i això suposa que les dificultats d'aquest es traslladen als bancs, als quals ha de salvar el mateix Govern en dificultats. Segon, falta de transparència en les regles fiscals: quan les coses van malament, els Estats han de tancar el seu dèficit en el pitjor moment i amb alts costos, i quan van bé, acaben gastant alegrement, com també vam poder comprovar. I finalment, falta de mitjans per afrontar una crisi fiscal, si no és mitjançant préstecs d'urgència en condicions molt dures. La conseqüència és una notable pèrdua de confiança en el projecte de la moneda única.

Tot això és ben conegut. I tenim moltes i molt bones recomanacions, a càrrec d'experts i polítics de tots els colors -bé, no de tots, perquè alguns no són capaços d'entendre els problemes que es presenten més enllà de les seves fronteres-. Però és difícil que es posin d'acord, perquè, en el fons, les discrepàncies són més profundes, de concepció del model econòmic.

Incentius econòmics

¿Quins podrien ser els pilars d'una reforma que permetés unir, com he dit abans, solidaritat i disciplina? Vet aquí algunes idees. Primera: s'ha de trencar el cercle viciós de deute públic nacional i risc dels bancs del país. I això s'aconsegueix amb incentius econòmics, que penalitzin els bancs i els governs que no evitin aquest problema, encara que no hi faltaran reaccions nacionalistes de "protegim els nostres bancs", sense tenir en compte els mals que això causa al mateix país.

I s'hauran de canviar les regles fiscals, que fins i tot ens van fer incloure en la nostra Constitució, perquè els governs tinguin incentius per reduir el seu dèficit i el volum del seu deute, però no amb presses enmig d'una crisi, sinó en el llarg termini. I també s'hauran de preveure mecanismes de reestructuració del deute, com va passar amb Grècia: pitjor és que aquest deute hagi crescut fins a fer-se insostenible, però no se soluciona aquest problema dient que tots han de pagar -també perquè el deutor va ser imprudent, però el prestamista també ho va ser-.

Refer les regles

Notícies relacionades

Els temes fiscals pendents no són petits, i és probablement aquí on es presenten les discrepàncies més importants: fons per ajudar els països que tinguin una crisi greu; creació de deute amb un risc que es reparteixi entre tots, com a part de la solidaritat… I encara queden altres capítols, que aquí no podem comentar. I, com la guinda del pastís, s'hauran de refer les regles de funcionament dels organismes decisors, supervisors i administratius, perquè, no hi ha dubte, la Unió Europea s'ha convertit en una gran burocràcia governada per organismes polítics de desigual capacitat i responsabilitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Bé, però, ¿és possible tot això? És difícil, per descomptat. Però la Unió Econòmica i Monetària ha sigut capaç de prendre decisions bones quan ha fet falta, encara que tard i, sovint, a mitges. El que no veig és la possibilitat d'iniciar un procés de revisió dels tractats, a partir d'una situació com l'actual, en què no hi ha problemes greus sobre la taula -fins i tot el problema grec sembla que s'està encarrilant- i en què la notícia que el creixement és positiu i sostenible convida a disposar-se a fer una bona migdiada. En fi, haurem de seguir predicant en el desert.